Tayin hakkı için gözler TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e çevrildi! Tayin hakkı ne zaman çıkacak?

696 sayılı KHK ile kadroya geçen yaklaşık 700 bin sürekli işçi, tayin hakkı talep ediyor. Konuya ilişkin somut bir adım atılabilmesi için gözler TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e çevrildi!

Cemile BALCI/ Günboyu

696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemesi, işçilerin bulundukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal ilişkilerinin zarar görmesine ve hatta aile birliklerinin bozulmasına neden oluyor. Bu durum, mağdurların yaşadıkları zorlukları artırıyor. Mağdurlar, tayin hakkının tanınması ve bu şekilde yaşadıkları mağduriyetin sona erdirilmesi amacıyla TÜRK-İŞ ve DİSK’e çağrı yapıyorlar.

Tayin hakkının sağlanabilmesi için sendikaların büyük sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan gibi sendika başkanlarının, bu konuda etkili bir şekilde mücadele etmeleri ve talepleri etkili bir biçimde dile getirmeleri gerekmektedir. Sendikaların, işçilerin haklarını koruma konusunda aktif bir rol üstlenmeleri, konuya ilişkin somut adım atılmasına neden olacaktır.

TAYİN HAKKI NEDİR?

Eşi memur olmayanlar da 'eş durumundan tayin' talep edebilirler. Ancak bu durumdaki bireyler için son iki yılda en az 360 gün prim ödeme şartı aranmaktadır. Başka bir deyişle, memur olmayan eşin son 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Aile birliğinin sürdürülebilmesi amacıyla memurlara, eş durumundan tayin hakkı tanınmaktadır. Ancak 696 sayılı kanun ile kadroya geçen işçilere bu imkân tanınmamaktadır.

696 SAYILI KHK TAYİN HAKKI NE DURUMDA?

Kamu çalışanları için geçerli olan tayin hakkı, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de verilmesi gerekir. Ancak mevcut mevzuata baktığımızda 696 KHK'lı işçilerin nakil, terfi, tayin veya görevde yükselme hakları yoktur.

İlgili Haberler

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasındaki büyük ödül enflasyon yükselince değişti

Ekonomi Haberleri