Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen yeşil soğanın sağlık açısında birçok faydası bulunur.. Yumuşak bir tada sahip olan yeşil soğan her yemekte yaygın olarak kullanılır. Yeşil soğan faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kalp sağlığını destekler
Yeşil soğan içerisinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olan flavonoid quercetin barındırır. Aynı zamanda kalp hastalıklarında risk faktörü oluşturan homosistein seviyelerini düşürür. Potasyum içerdiğinden hipertansiyonu da dengelemektedir. Kükürt bileşikleri de kalp hastalıklarını riskini azaltmada etkili olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Yeşil soğan, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu şekilde etkileri bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini koruyarak, güçlendirmede etkilidir. Bağışıklık sistemi sadece vücut sağlığı için değil zihin sağlığı için de büyük önem taşır. Bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu zaman vücut birçok hastalığa karşı korunmuş olur. C vitamini soğuk algınlığı, grip ve vücutta oluşabilecek iltihaplanmalara karşı etkili bir besindir.
Diyabete karşı etkilidir
Az miktarda karbonhidrat barındıran yeşil soğan, şeker hastalarında kan seviyelerinin kontrolünü sağlar. Lif açısından zengin olması da bu duruma olumlu katkılarda bulunur. Aynı zamanda tip 1 ve tip 2 şeker hastaları için uygun olan flavonoid bulundurur.
Sindirim sistemini düzenler
Yeşil soğan, içerisindeki lif sayesinde vücutta zehirli olabilecek atıkları ortadan kaldırmada etkili olur. Böylelikle sindirim sistemini düzenini iyileştirir ve mineral emilimini sağlar. Pişmiş yeşil soğan tüketmek, sindirim ve bağırsak hastalıklarını azaltmaya yardımcıdır. Midenin duvarlarını güçlendirerek bağırsakta oluşabilecek sorunları önler.
Yeşil soğanın zararları nelerdir?
Her besinde olduğu gibi yeşil soğanın fazla tüketimi sonucunda vücutta çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Özellikle midesi hassas kişilerde üzerindeki zardan dolayı midede yanma, ağrı gibi sorunlara sebep olabilir. Bunun yanında kronik olarak sindirim sistemi hastalığına sahip olan kişilerde gaz problemlerine sebep olur ya hazımsızlık yaşatır. Alerjen yapıya sahip olanların doktora danışmadan tüketmemesi önerilir.
Yeşil soğanın yan etkileri
Yeşil soğan tüketiminden sonra görülebilecek yan etkiler şu şekilde açıklanabilir:
- Ağızda kokuya neden olabilir.
- Bazı kişilerde soğana dokunmak bile alerjiyi tetikleyebilir.
- Mide yanması, ekşime, ağrı gibi problemleri ortaya çıkarır.