Termik santral inşaatı kuralları aştı

İnşaatı devam eden Hunutlu Termik Santralı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna uygun olmadığı halde devam ettirildiği saptandı. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde bulunan termik santral, çevre ve insan sağlığı konusunda endişe yaratıyor.

Çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar ile tartışma konusu olan santral projesinde yapılan değişikliklerin ÇED Raporu’nda yer almadığı öne sürüldü. Doğu Akdeniz Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, santralın baca tasarımında değişiklik yapıldığı, yeni tasarımda bacanın soğutma kulesi içine alındığı ortaya kondu. Platform sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı ÇED raporunda yer almayan değişiklikle ilgili “Onanan ÇED raporunda böyle bir çalışma ve modelleme yer almadığı için hava kirliliğinin ne kadar alanı nasıl etkileyeceği ve ne gibi sağlık etkilerine neden olacağı bilinmiyor. Bu değişiklik nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve yeni bir ÇED raporu hazırlanana kadar santral inşaatının durdurulmasını talep ettik” dedi.

'ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'

Açıklamada ayrıca inşaat devam ederken santrala ait imar planlarının yeniden değiştirildiği belirtildi. Termik santral için daha önce yapılan imar planı revizyonlarının iptali için açılan davanın bilirkişi raporunu paylaşan Platform, bilirkişi raporunun; santralin imar planlarının İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ve Mersin-Adana Bölgesi Çevre Düzeni planlarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu ortaya çıkardığını, ÇED raporunda koruma için belirtilen tedbirlerin ise gerçekçi ve mümkün olmadığını ortaya koyduğunu hatırlattı. Açıklamaya göre, santralin inşaatı aynı zamanda IUCN tarafından nesli “tehlike altında” olduğu belirlenmiş yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama alanına tehdit oluşturduğu için Bern Sözleşmesi’ni ihlal ediyor. Ayrıca, hem Çin hem Türkiye’nin imzacı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin maddelerine de aykırılık gösteriyor.

Yaşam Haberleri