Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, ekonomideki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
A Para'ya verdiği demeçte, Türk Lirası'nın cazibesinin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününün ise yavaş yavaş sistemden çıkacağını belirtti.
"TÜRK LİRASI MEVDUAT HESAPLARI EN CAZİP ENSTRÜMAN"
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, mevduat hesaplarında Türk Lirası'na yönelik dönüşümün önemli ölçüde arttığını vurgulayarak şunları söyledi:
"Bankacılık sektörümüzde toplam 16 trilyon TL mevduat bulunmakta, bunun 196 milyar dolarlık kısmı yabancı para. TL'ye olan dönüşüm çok büyük bir seviyeye ulaştı.
TL'nin toplam mevduat içindeki payı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dahil olmak üzere yüzde 61'e çıkmış durumda. Yabancı paranın payı ise yüzde 39 seviyesinde.
Bu, geçmişte yüzde 30 seviyelerindeydi. Günümüzde TL mevduatlar, en cazip yatırım araçlarından biri konumunda ve ciddi talep görüyor."
"TL'DEN KKM'YE DÖNEN MEVDUAT BİTTİ DİYEBİLİRİZ"
Alpaslan Çakar, KKM'nin bankacılık sektöründe önemli bir parametre haline geldiğini belirterek şunları ifade etti:
"KKM, son yıllarda kaynağın önemli bir parçasıydı ve 2021 yılında piyasaya sürüldü. Bugün itibarıyla KKM'nin mevduat seviyesi yüzde 14'e düşmüş durumda.
Türk Lirası'ndan KKM'ye dönen mevduat miktarının artık tükendiğini söyleyebiliriz. Ancak hala yabancı para cinsinden KKM'ye dönen mevduatlar devam ediyor."
KUR KORUMALI MEVDUATLARDA ERİMENİN DEVAMI
Son verilere göre, kur korumalı mevduatlar ve döviz mevduatları 17 Mayıs haftasında da düşüş trendini sürdürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarına göre, kur korumalı mevduatlar 17 Mayıs haftasında 20,4 milyar TL azaldı ve toplam 2,18 trilyon TL seviyesine geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ise, döviz mevduatları aynı dönemde parite etkilerinden arındırılarak incelendiğinde 1,2 milyar dolar düşüş gösterdi.
Gerçek kişilerin döviz mevduatları ise pariteden arındırıldığında 1,1 milyar dolar azaldı.