Tozlu raflarda unutulmuştu. Yarım asırlık dava sonuçlandı

Yargıtay tarafından 1977 yılında bozulup yerel mahkemeye gönderilen ve ardından rafta unutulan tapu iptali ve tescil davası dosyası, tam 50 yıl sonra sonuçlandı.

İzmir'in Menderes ilçesinde 1974 yılında Gülizar Cönk tarafından açılan tapu iptali ve tescil davasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Gülizar Cönk ile 4 akrabası arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle açılan dava, İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 1 Kasım 1976'da reddedildi ve taşınmazın Gülizar Cönk lehine tesciline karar verildi. Ancak tarafların itirazı üzerine dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, 4 Mayıs 1977'de mahkemenin kararını bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından ne taraflara ne de avukatlara herhangi bir tebligat yapıldı ve yerel mahkeme tarafından da hiçbir işlem yapılmadı.

Yaklaşık 3 yıl önce taşınmazın satışı için açılan yeni dava sırasında, Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi'nde yapılan incelemede, eski davanın rafta unutulduğu ve taşınmaz üzerinde tedbir olduğu belirlendi. Ancak davacı ve davalıların vefat ettiği saptandı ve kimlik tespiti çalışmaları sonucunda 30 mirasçıya ulaşıldı. Taraf teşkili sağlandıktan sonra, 47 yıl aradan sonra yargılama yeniden başladı. Dava, Menderes Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam etti ve 17 Temmuz'da, taşınmazın Gülizar Cönk'ün oğlu Celal Cönk adına tescil edilmesine karar verildi.

Davanın avukatı Erdoğan Zeren, mesleğindeki en ilginç davalardan biriyle karşılaştığını belirterek, dosyanın 47 yıl boyunca rafta unutulmasını ortaya çıkardıklarını söyledi. Zeren, "Dava dosyası, 50 yaşını geçtikten 1 ay sonra sonuçlandı. 50 yaşındaki bir dosyanın karara çıkması bizim için gurur verici. En azından adalet geç de olsa tecelli etti. Yarım asır dile kolay, herkese hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri