1 Ocak itibariyle başlatılan ve Türkiye'deki araç trafiğini daha düzenli ve güvenli hale getirmek amacı güden karekod uygulaması başlatıldı. Uygulama aynı zamanda sahte plaka kullanımını engellemek için de önemli bir adım olarak da nitelendiriliyor.
Bu uygulama tescil ettirilen plakaların tamamını kapsayacak şekilde tasarlanırken, aynı zamanda mevcut plakaların yanı sıra yeni tescil edilen plakalar da bu kapsamda yer alacak.
Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgilere erişimi kolay hale getirecek olan 12 haneli seri numaraları bulunduracak.
Bu yeni uygulama ile araç kayıtları daha iyi takip edilebilecek ve sahte plaka kullanımı gibi suçların önlenmesinde etkin bir rol oynanabilecek.
CEZASI 32 BİN TL
Uygulamanın yasal olmasıyla beraber plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi veya sahte plaka kullanımı gibi suçlara idari para cezası uygulanacak.
Palanın okunurluğu engelleniyorsa verilen ceza 2.647 TL'ye kadar çıkabilirken, sahte plaka için 32.170 TL'ye kadar çıkabilen ceza uygulanacak.
AVANTAJI GÜVENLİK
En önemli unsur güvenlik olarak öne çıkarken yeni uygulama ekspertiz firması yetkilileri ve galericiler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Oto Ekspertiz firmasının genel koordinatörü Alperen Temizyürek de bu durumu destekleyerek güvenlik kontrollerinin uygulamanın en büyük avantajı olduğunun altını bir kez daha çizdi.
Galerici Mutlu Saygın da ilk karekodlu plakalarını bastırdıklarını anlatarak, yeni araç aldıklarını ve emniyetten yeni plakalarını kolay bir şekilde bastıkdıklarını anlatırken “karekeodla emniyet araç ve sürücü bilgilerine çok kolay ulaşabilecek” ifadelerine yer verdi.
CALIFORNIA'DA YASAL HALE GETİRİLDİ
2018 yılında sınırlı araçlarla denenmeye başlanan dijital plaka uygulaması, California'da 2022 yılında resmi olarak yasal oldu.