TTB’nin raporuna göre randevu sistemi aşılamayı geciktiriyor

TTB'nin salgının 11. ayı raporunda, randevu sisteminin aşılamayı yavaşlattığına dikkat çekildi. Neden olarak da 60 yaş üstü yurttaşların internet kullanamaması, telefonların meşgul olması, teknik aksaklıklar ve coğrafi koşullar gösterildi. Rapora göre acilen en az 110 milyon dozluk aşının temin edilmesi gerekiyor.

Türk Tabipleri Birliği’nin 11. ay değerlendirme raporunda, “randevu sisteminin aşılamayı hem yavaşlattığı hem de geciktirdiği” vurgulandı. Türkiye’nin toplum bağışıklığı için 110 milyon dozluk aşı gereksiniminin karşılanması gerektiği vurgulanan raporda, “Aşıla” adlı mobil uygulamada da yaşanan teknik sorunlar nedeniyle bu sistemin “bazen aşıların yapılamamasına neden olduğu” kaydedildi.

'BULAŞ KORKUSU İLE GİTMİYORLAR'

Toplumun önemli bir kısmı kamu hastanelerinden randevu alamadığı ve bulaş korkusuyla gitmek istemediği için aile sağlığı merkezlerine rağbet etmekte. Aylık rutin 170 aşılaması olan ASM’lerde personel eksikliğinin giderilmediği birimlerde rutin hizmetlere ek Covid-19 aşılamasının yapılması olanaksız.  İklim koşullarının zorlu olduğu Hakkâri gibi illerde ve merkezlere uzak ASM’lerde aşıya ulaşım daha zor oldu. 

'60 YAŞ ÜSTÜ İNTERNET KULLANIMINDA ZORLANIYOR'

Randevu sistemi, aşılamayı hem yavaşlattı hem geciktirdi. Aşı randevusunu telefondan almak isteyen hastaların hat meşguliyeti ile karşılaşması, MHRS’nin bazı bölgelerde işlevli olmaması, 60 yaş üstünün internet kullanımında zorlanması gibi sorunlar nedeniyle aile hekimlerinin özel telefonlarından randevuya zorlandığı belirtildi.

 

Yaşam Haberleri