Bakanlığın yaptığı gıda denetimlerinde topladığı örneklerin incelemeleri tamamlandı. Düzenli olarak güncellenen taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesinde çıkan detaylar ise mide bulandırdı.
Köftede domuz eti, salçada boya, zeytinyağında tohum yağı, sucukta eşek eti, dil kullanımı derken hilelerin ardı arkası kesilmedi.
Bakanlığın paylaştığı son listede bu kez de tulum peynirinde yapılan sahtekarlık gün yüzüne çıktı.
Kahvaltı sofralarının ve böreklerin vazgeçilmezi tulum peynirinde mantar enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan natamisin isimli madde tespit edildi.
Bu tulum peynirinin vatandaşlara, Diyarbakır'dan sosyal medya aracılığıyla satıldığı öğrenildi. Listede taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı dün itibarıyla 705'e yükseldi.
NATAMİSİN NEDİR?
Natamisin, süt ve süt ürünlerinde küf ile maya gelişimini önlemek amacıyla kullanılan E-235 kodlu bir gıda katkı maddesidir. Bu katkı maddesi, özellikle küf ve maya üremesini engelleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatmakta ve mikotoksin oluşum riskini azaltır.
ZARARLARI NELERDİR?
Natamisin, önerilen miktarların üzerinde kullanıldığında insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
E-210 koduyla bilinen benzoik asit de gıdalarda koruyucu olarak kullanılır ve küf ile maya oluşumunu engelleyerek raf ömrünü uzatır. Günlük alım sınırı ise 5 mg/kg vücut ağırlığıdır. Aşırı alım, sağlığa zarar verebilir.
Natamisin, özellikle peynir, sosis ve sucuk gibi ürünlerde yaygın olarak tercih edilmektedir. Bazı ülkelerde ise meyve suyu, şarap ve yoğurt gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Natamisin, ürünlere püskürtme yöntemiyle ya da doğrudan ürün içine eklenerek uygulanabilir.