Çin Bilimler Akademisi tarafından yürütülen ve "The Innovation" dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Sincan bölgesinde tespit edilen bu yosun, Mars'ın zorlu ortamını simüle eden deneylerde olağanüstü direnç gösterdi. Araştırma, bu yosunun Mars'taki ekosistemlerin kurulması ve sürdürülmesi için kritik bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor.
1 Temmuz'da yayınlanan makalede, Syntrichia Caninervis'in oksijen üretimi, karbon birikimi ve toprak verimliliğine katkıda bulunarak ekosistemin temelini oluşturabileceği belirtildi. Ayrıca, yosunun diğer yüksek bitkiler ve hayvanlar için gerekli atmosferik, jeolojik ve ekolojik süreçleri destekleyerek, uzun vadeli insan yerleşimi için elverişli yeni yaşanabilir ortamların yaratılmasını kolaylaştırabileceği ifade edildi.
Bilim insanları, bu yosunun hücresel su içeriğinin yüzde 98'ini kaybettikten sonra bile hidratlandıktan sonra saniyeler içinde fotosentetik ve fizyolojik aktivitelerini geri kazanabildiğini tespit etti. Ayrıca, ultra düşük sıcaklıklara da dayanabilen bu bitki, eksi 80 santigrat derecede beş yıl veya sıvı nitrojen içinde bir ay saklandıktan sonra bile yenilenebiliyor.