Merkez Bankası’nın rezervlerindeki iyileşmeye ilişkin açıklamalarda bulunun ekonomist Tuna Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.
112
Merkez Bankası (TCMB), rezervlerinde gözlenen iyileşme devam ederken öncü verilere göre, TCMB'nin swap hariç net rezervi, yerel seçimlerden bu yana yaklaşık 60 milyar dolarlık bir artış göstererek pozitif bölgeye yaklaştı.
212
Geçen hafta swap hariç net rezervlerde 9 milyar dolarlık bir artış kaydedildi ve böylece rezervler, yerel seçim öncesi -65,5 milyar dolar seviyelerinden -6 milyar dolara iyileşti.
Swap hariç net rezervler, en son Mart 2020'de artı bölgede kaydedilmişti.
312
Toplam brüt rezervler ise geçen hafta 3 milyar dolar üzerinde bir artışla 142,3 milyar dolara yükseldi. Net rezervler ise geçen hafta yaklaşık 5,3 milyar dolarlık bir yükselişle 39,1 milyar dolara çıktı.
Merkez Bankası'nın resmi verileri ise perşembe günü saat 14.30'da açıklanacak.
412
SWAP HARİÇ NET REZERV NEDİR?
Swap hariç net rezerv, bir merkez bankasının swap işlemleri sonucunda elde ettiği borçları çıkararak sahip olduğu döviz rezervlerinin gerçek ve saf miktarını ifade eder.
512
Bu terim, swap işlemlerinin dikkate alınmadığı ve sadece doğrudan döviz varlıklarının hesaplandığı net rezerv miktarını gösterir.
612
SWAP ANLAŞMASI NEDEN YAPILIR?
Merkez bankaları, döviz rezervlerini artırmak ve döviz kurlarını stabilize etmek amacıyla diğer ülkelerle swap anlaşmaları yapabilirler.
712
Swap anlaşmaları, iki merkez bankasının belirli bir süre için birbirlerinin para birimlerini belirli bir faiz oranıyla değiştirmesini içerir.
812
SWAP HARİÇ NET REZERV NEDEN ÖNEMLİ?
Swap yoluyla elde edilen döviz rezervleri, geri ödenmesi gereken borçlarla ilişkilidir, bu nedenle swap hariç net rezerv, borçlar düşüldükten sonra ülkenin gerçek ve kullanılabilir döviz rezervlerini gösterir.
912
Swap hariç net rezerv miktarı, bir ülkenin döviz rezervlerinin ne kadarının likit ve kullanılabilir olduğunu, dolayısıyla merkez bankasının döviz piyasalarında müdahale etme kapasitesini belirlemek için önemli bir gösterge olarak kabul edilir.
1012
Merkez Bankası’nın rezerv alımındaki iyileşmelerin ardından Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunun ünlü ekonomist Tuna Kaya, yabancının faiz vurgunun Türkiye’yi perişan edeceğinin altını çizdi.
1112
"DURDUK YERE ALMIYOR"
Tuna Kaya şu ifadeleri kullandı:
“Merkez Bankası durduk yere rezerv almıyor. Nereden geliyor bu rezervler? İşte 25-27 milyar dolar arasında dışarıdan Türkiye'ye gelen bir sıcak para var. Bunlar tabii ki faize gelen para, yani yatırıma gelen para değil. Geldiler, faizlerini alacaklar.
1212
En küçük bir riskte satıp hızlı bir şekilde arkalarına bakmadan çıkacaklar. Tabii ki getirdikleri anaparanın yanında ayda ortalama yüzde 4 olarak dolar bazında faiz kazanacaklar."