Türk doktor Pezeşkiyan İran'ın yeni cumhurbaşkanı oldu

İran'ın Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin 14. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların %53,7'sini alarak İran'ın 9. Cumhurbaşkanı seçildi.

İran'da yapılan seçimlerde Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, ikinci turda oyların %53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Peki. Mesut Pezeşkiyan kimdir? İran seçimlerinde hangi aday kaç oy aldı? İşte detaylar...

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

İslami, ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını belirtti.

Mesud Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy alarak %53,7 oy oranına ulaştığını açıkladı.

Diğer aday Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy alarak %44,4 oy oranında kaldığını bildirdi.

MESUD PEZZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954 tarihinde İran'ın Mahabad şehrinde, Türk kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Soyadı Farsça'da "Doktorlar" anlamına gelmektedir. Tıp eğitimini Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Pezeşkiyan, 1980-1988 yılları arasında İran-Irak savaşında hem muharip hem de doktor olarak görev aldı.

1985 yılında pratisyenlik kursunu tamamladıktan sonra, savaş sonrasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam etti. Kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını 1993 yılında İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde tamamlayan Pezeşkiyan, ardından kalp cerrahisi uzmanı olarak çalıştı ve 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

Siyasi kariyeri, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. Hatemi'nin döneminde 2001 yılında Sağlık Bakanı olarak göreve getirilen Pezeşkiyan, 2005 yılına kadar bu görevde bulundu.

2008 yılında yapılan Genel Seçimlerde Tebriz Milletvekili seçilerek İran Meclisi'ne giren Pezeşkiyan, o tarihten bu yana beş dönem boyunca Tebriz'i Meclis'te temsil etti. 2016 yılında İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Pezeşkiyan, 2013 yılında cumhurbaşkanı seçimlerine adaylık başvurusunda bulunmuş ancak daha sonra adaylıktan çekilmiştir. 2021 yılındaki seçimlerde adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilmiştir.

Son olarak, 1 Mart'ta yapılan Milletvekili Seçimlerinde Tebriz'den birinci sıradan Meclis'e seçilen Pezeşkiyan, 2024 yılında yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde %53,7 oy oranıyla İran'ın yeni cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir.

Dünya Haberleri