Türk Lirası’nda yıllar sonra bir ilk: Beklenmedik anda oldu

Merkez Bankası, TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun Mayıs ayında artarak 61,46 puana yükseldiğini açıkladı. Bu artışla birlikte, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Eylül 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Türk Lirası, Mayıs ayında %2.8 oranında değer kazandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi Mayıs ayında TÜFE bazında 61.46 puana ulaştı.

Bu artışla birlikte, Türk Lirası son üç yılın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Nisan ayına ilişkin TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi ise, önceki verilere göre revize edilerek 59,81 puana yükseltildi. Bu veriler, Türk Lirası'nın 2021'den bu yana en güçlü seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Mayıs ayında Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi %1,2 oranında artarak 93,66 puana yükseldi. Nisan ayı endeksi ise, revize edilerek 91,64 puandan 92,56 puana çıkarıldı.

Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeksi 48,23 puandan 49,57 puana, gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif endeksi ise 69,07 puandan 70,96 puana yükseldi.

REEL EFEKTİF KUR NEDİR?

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli rol oynayan ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında Türk Lirası'nın (TL) ağırlıklı ortalama değerini ifade eder.

Reel efektif kurun yükselmesi, Türk Lirası'nın değer kazandığını gösterir. Bu durum, aynı zamanda Türk mallarının yabancı mallara göre fiyatlarının arttığına işaret eder.

Ekonomi Haberleri