Sinan ŞAHİN/ Günboyu
Ülke genelinde yaşanan hayat pahalılığının etkisiyle, marketlerde dana kıyma kilogram fiyatı 300 TL'yi, kuzu kuşbaşı kilogram fiyatı ise 374 TL'yi bulurken, Türkiye'nin yıllık ortalama 37.3 kilogramlık toplam et tüketimi, Kongo, Tacikistan, Fas gibi ülkelerin seviyelerine denk geliyor.
OECD verilerine göre, 2022 yılında Türkiye, dana eti ve kıyma tüketiminde ortalama 9.9 kilogram ile üye ülkeler arasında 15. sırada yer aldı. Paraguay, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkeler ise Türkiye'nin önünde yer aldı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, sektör yetkilileri kırmızı et sektöründe yaşanan dışa bağımlılığa karşı çözüm olarak küçük işletmelerin desteklenmesini öneriyor.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, sektördeki en büyük sorunun kırsal kesimdeki aile işletmelerinin üretimden çekilmesi olduğunu vurguluyor. Büyük işletmelerin piyasada ağırlıklı olmasının fiyat dalgalanmaları ve arz sorunlarına yol açtığını ifade eden Tunç, işletme sahiplerinin artık çobanı bile dışarıdan bulup, yem ve hayvan gibi temel ihtiyaçları dışarıdan temin etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Tunç, bu durumun et fiyatlarını artırdığına dikkat çekiyor. Ayrıca, Tunç, devletin küçük aile işletmelerini desteklemesi gerektiğini belirterek, kırsal kesimde üretim yapan kadınlara devletin SGK ve asgari ücret maaş desteği sağlayabileceğini ifade ediyor.