Türkiye'de 3300 yıllık tablet ortaya çıktı: Devasa imparatorluk meğer bu yüzden yıkılmış

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde 3 bin 300 yıllık Hitit tableti bulundu. Tablet tarihin en büyük uygarlıklarından olan Hititlerin istilaya uğramasını anlatıyor.

Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde geçen yıl Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nden Kimiyoshi Matsumura tarafından bulunan 3 bin 300 yıllık tabletin gizemi çözüldü. Tablet Bronz Çağı'nın gizemli bir devleti olan Hitit İmparatorluğu'nun bir yabancı istilasına maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Ankara'nın güneydoğusundaki Büklükale'de bulunan tablet, Hitit kraliyet ailesi için önemli bir yer olduğunu ve Hititlerin Hurrice dilini dini törenler için kullandığını da gösterdi.

TABLETİN İÇERİĞİNDE NE VAR?

Hitit dilinde yazılmış metin, "başkent Hattuşa da dahil olmak üzere dört şehrin felaket içinde olduğu"nu belirtiyor. Bu felaketlerden dolayı Hurrice dilinde yazılmış bir dua da içeriyor.

Duanın fırtına tanrısı Teššob'a hitaben yazıldığı ve tanrıdan düşman krallara karşı yardım istendiği düşünülüyor.

HİTİTLERİN SIRLARI ORTAYA ÇIKIYOR

Büklükale'nin Hitit kraliyet ailesi için önemli bir yer olduğunu ve belki de Hattuşa ile aynı düzeyde bir kraliyet ikametgâhı olduğunu gösteriyor. Hititlerin Hurrice dilini dini törenler için kullandığını ve iki kültürün yakın etkileşim içinde olduğunu gösteriyor. Hitit İmparatorluğu'nun çöküşüne dair yeni bilgiler sunuyor ve Geç Tunç Çağı'ndaki siyasi ve sosyal karmaşıklığı aydınlatıyor.

TABLETİN TARİHSEL ÖNEMİ

Hititler, M.Ö. 2100'lerde Orta Anadolu'da krallıklar kurdular ve M.Ö. 1450'lerde büyük bir bölgesel güç haline geldiler. Hitit İmparatorluğu, M.Ö. 12. yüzyılın başlarında Geç Tunç Çağı çöküşü sırasında tarihten silindi. Yeni bulunan tablet, M.Ö. 1380 ila 1370 yılları arasına tarihleniyor ve Hitit iç savaşının kaotik bir dönemine denk geliyor.

Matsumura tablet ile ilgili "Bu tablet, Hitit iç savaşı sırasında birçok şehrin geçici olarak tahrip edildiğini gösteriyor" dedi.

İlgili Haberler

Küresel ısınma bir devrin sonunu getirdi: Kastamonu'da 600 yıllık yarış bu sene yapılmadı
Dünyanın keşfedilen ilk mumyası: Mısırlılardan bile eski!
15 milyon yıl önce Adıyaman'da yaşayan canlı ortaya çıktı!

Kültür Sanat Haberleri