Türkiye'de özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan hurma, 2019-2023 yılları arasında yaklaşık 261 milyon dolarlık bir ithalat hacmiyle dikkat çekiyor.
ARAP ÜLKELERİ TOPRAĞIN HER KARIŞINA EKİYOR
Arap ülkeleri, toprağın her karışını değerlendirdiği bu değerli ürünle büyük gelirler sağlıyor. Hurmanın Kudüs, Medine, Bağdat, İran, Acve ve Sukkari gibi pek çok çeşidi bulunuyor ve bu türler insan sağlığına da önemli faydalar sağlıyor. Yıl boyunca mevcut olan hurma, özellikle Ramazan ayında yoğun olarak tüketiliyor.
BAHÇESİNE EKEN KÖŞEYİ DÖNECEK
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, hurma ithalatı 2019'da 37 bin 500 ton, 2020'de 42 bin 43 ton, 2021'de 49 bin 41 ton, 2022'de 44 bin 486 ton ve geçen yıl 54 bin 458 ton olarak gerçekleşti.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılıyor; özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunuyor. Türkiye'de üretilen hurmaların büyük bir kısmı ise ihraç ediliyor.