Türkiye'de risk altında! Gelişmekte olan ülkelerde borç krizi

Bloomberg'e göre, gelişmekte olan 20 ülke ekonomisi, zincirleme bir etkiyle borçlarını döndürememe riskiyle karşı karşıya. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek 20. borç krizi riskine sahip ülke.

Türkiye’de dahil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin çeyrek trilyon dolarlık borç yükü, dünyanın tarihi bir temerrüt zincirine sürüklenme riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Bloomberg''in haberine göre sorunlu seviyelerde işlem gören ve yüklü dış borçlara sahip piyasaların sayısı son altı ayda iki kattan daha fazla arttı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana gelişen piyasalardaki borçların ödenmeme durumunda çıkacak maliyet en yüksek seviyeye ulaşırken Dünya Bankası''nın Baş Ekonomisti Carmen Reinhart ve ABD merkezli yatırım şirketi Elliott Investment''ın Eski Portföy Yöneticisi Jay Newman gibi uzmanlar endişe edilmesi yönünde açıklamalar yapıyor.

Bloomberg''e konuşan Reinhart, düşük gelirli ülkelerdeki borç riskleri ve krizlerinin varsayımsal olmadığını ve dünyanın bu noktaya çoktan yaklaştığını söyledi.

Uluslararası piyasalara yönelik gelişmeleri yakından takip eden ABD''li yayın kuruluşunun hazırladığı tabloda temerrüt riskinin yüksek olduğu ilk 19 ülke 900 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Bahsi geçen ülkeler sırasıyla El Salvador, Gana, Tunus, Pakistan, Mısır, Kenya, Arjantin, Ukrayna, Bahreyn, Namibya, Brezilya, Angola, Senegal, Ruanda, Güney Afika, Kosta Rika, Gabon, Fas ve Ekvador. Listenin 20. sırasındaysa Türkiye yer alıyor. Öte yandan Sri Lanka ve Lübnan korkulan senaryonun içine çoktan düşmüş durumda.

İlgili Haberler

İslam Memiş'ten dikkat çeken altın ve dolar açıklaması
Eski Merkez Bankası yetkilisinden kritik uyarı: Risk düzeyi 2002'den daha fazla
Petrol fiyatları ve altın arasındaki ilişki! Yatırımcılar dikkat

Ekonomi Haberleri