Türkiye'de kendiliğinden yetişiyor. Vücuda reset atıp organları yeniliyor

Diken ucu adıyla da tanınan Melocan bitkisi, sağlığımız için son derece faydalı. Bitkiler konusunda uzman Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Melocan otunun frengi tedavisinde kullanıldığını belirterek bu bitkinin faydalarını anlattı.

Prof. Dr. Karabulut, antik Yunan mitolojisinde 'Diken ucu' olarak bilinen Melocan otunun insan sağlığına olan yararlarını yazdı. 20 metreye kadar uzayabilen, dikenli gövdesi ve geniş yapraklarıyla tanınan bu bitkinin Latince adının ‘Onopordum acanthium’ olduğunu ifade etti.

TÜRK MUTFAĞINDA YERİ

Türk mutfağında genellikle salata ve böreklerde kullanılan bu bitkinin sağlık açısından da pek çok faydası olduğunu belirten Karabulut, “Diken otu, hafif acı bir tada sahip, iri ve dikensi yaprakları olan bir bitkidir. Genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Ancak, Melocan otu olarak adlandırılması bölgesel farklılıklar veya halk arasında kullanılan isimlerde belirsizlik yaratabilir. Bu bitki, Balkanlar ve ülkemizde Düzce ve çevresinde, ormanlık alanlarda, dere ve çalılıklarda yetişir. Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi, gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni, diken ucu, kırçan ve meleocan gibi çeşitli isimlerle anılır,” dedi.

Prof. Dr. Karabulut, Melocan otunun tükürük bezlerini çalıştırdığını da vurguladı.

İLTİHABI GİDERİR

Sağlık alanında özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili olan diken otunun terletici ve kan temizleyici özellikleri olduğunu belirten Karabulut, “Romatizma ve iltihap giderici özellikleri de vardır. Kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsuller kullanılıyor.

Deri hastalıklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, kan temizleyici etkisiyle cilt sorunlarını iyileştirebilir” diye konuştu.

Melocan otunun meyvesinin romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkileri olduğunu belirten Karabulut, “Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir. Aşırı tüketildiğinde ishal yapabilen tükürük artışına neden olabilir. Geçmişte, Melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı biliniyor.”

Ancak, bitkisel tedaviler kullanmadan önce dikkatli olunmalı ve uzman bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır, çünkü bitkilerin etkileri kişiden kişiye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir” dedi.

Yaşam Haberleri