Erzincan ve çevresinde sıkça tüketilen madımak otunun sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından madımak otunun özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen bir bitki türü olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Karabulut, madımak otunun salkım şeklindeki çiçekleri nedeniyle sideritis türüne ait olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu bitkinin Türkiye dışında bazı Akdeniz ülkelerinde de bulunduğunu belirtiyor.
Sağlık açısından önemli potansiyel faydaları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, madımak otunun antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşenler içerdiğini söylüyor. Sindirim sistemini de destekleyen madımak otu bağışıklık sistemini de güçlendirip, stresi azaltıyor.
Madımak otu genel olarak çorba ve çay şeklinde tüketiliyor. Bitkinin bilimsel faydalarının yanı sıra toplumda da kültürel olarak önemli bir yeri bulunuyor. Geleneksel olarak grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını ve sindirim sistemini destekleyici özelliklere sahip olduğunu da ekliyor.
Madımak otunun özellikle Doğu Anadolu mutfağında sıkça kullanıldığını ve çeşitli yemeklerde kullanıldığı biliniyor. Doktorlar hamileler, karaciğer hasarı yaşayanlar, emziren annelerin doktora danışmadan madımak otunu tüketmemesi gerektiğini ifade ediyor.