Türkiye'de üretilip rekor fiyata satılıyor! Küresel çapta dikkat çekti altından daha değerli
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından geliştirilen 5 milimetrelik çip, küresel çapta dikkat çekmeyi başardı.
111
Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından üretilen 0,25 gram ağırlığındaki kalibrasyon çipi, 100 dolarlık bir fiyatla ihraç edilmektedir. Üniversite ve Teknotıp şirketi arasındaki işbirliğiyle gerçekleştirilen proje, Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümlerinde kullanılan çip üretimini amaçlamaktadır.
211
Laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapabilmesini sağlayan çip, saç telinin 10'da 1'i kalınlığındaki malzemeden üretilmiştir. Projenin yürütücüsü olan BİTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, AA muhabirine, ileri teknolojiye dayalı AR-GE ve üretim çalışmalarında nanometrik boyutta malzemelerin kullanıldığını ifade etti.
311
Eker, nano ölçeklerde malzeme toleransının neredeyse sıfır olduğunu belirterek, hassas üretim proseslerinin kontrolünde kalibre edilmiş yüksek teknolojiye sahip ölçüm araçlarına olan ihtiyacı vurguladı.
411
Eker, analiz cihazlarının kalibrasyonunun kurum dışında bağımsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
511
"Analiz cihazı çipi veya kiti üretebilir miyiz?" sorusuyla ortaya çıkan bir düşünceye değindi. Yürüttükleri işbirliği sayesinde, uluslararası alanda faaliyet gösteren firma, bu pazardaki ihtiyaçları belirleme kapasitesine sahiptir.
611
Numune tasarımı gerçekleştirildi ve proje detayları belirlendi. Ürün tasarımı tamamlandı ve üretim aşamasında fizik, elektrik ve elektronik mühendislik alanındaki uzmanlardan destek alındı. Ürün, 5 milimetre x 5 milimetre boyutlarında ve 0,25 gram ağırlığındadır. Şu an için birim fiyatı 100 dolar olarak belirlenmiştir. Marka ve patent süreçleri tamamlandığında, ürün daha yüksek değerlerle satılabilir hale gelebilir. Mevcut halinde dahi yüksek getirisi ve katma değeri olan bir üründür."
711
Eker, ürünlerinin uluslararası firmalar tarafından ilgi gördüğünü belirterek, "Silikon Vadisi'ndeki bir firma talepte bulundu. Hollandalı bir analiz cihazı üreticisi de numune gönderdikten sonra büyük miktarlarda sipariş verdi. İsmimiz yavaş yavaş piyasada duyulmaya başlıyor." açıklamasında bulundu.
811
Proje araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Doğan da sanayi-üniversite iş birliğiyle geliştirilen projenin yüksek katma değerli bir ürünün ticarileştiğine vurgu yaptı.
911
Doğan, laboratuvarda kullanılan cihazların ölçüm kabiliyetine vurgu yaparak şunları söyledi: "Kalibrasyon, özellikle mikro ve nano dünyada kaçınılmaz bir aşamadır. Nano ölçekte AR-GE yürütüyorsanız, kullandığınız cihazların ölçüm sonuçlarının güvenilir olması kritiktir. Laboratuvarlarda çalışanlar, bu ürünle cihazlarını kalibre ederler ve ardından çalışmalara başlarlar. Bu çip Türkiye'de üretilmiyordu. Ancak şu anda üretilmiş durumda, başarılı bir şekilde çalışan, ticarileşmiş ve yurt dışında satılan bir ürün haline geldi."
1011
Proje ortaklarından firma yöneticisi Arda Mungan ise piyasada analitik cihazların satışını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yarım gramı 200 dolar, yani 6 bin lira." açıklamasında bulundu.
1111
Altının gram fiyatı 3 bin lira iken, bu çip altından daha değerli bir konumda. Hedef pazar olarak, ABD'de Silikon Vadisi, Almanya ve Hollanda gibi yarı iletken sektöründe tanınan firmaların bulunduğu bölgeler belirlenmiştir. İlk ihracatları bu bölgelere gerçekleştirildi. Hollanda, Almanya ve Japonya'dan da ilgi çekti. Şu anda aktif bir pazarlama stratejisi benimsediklerinde, satışlarını çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirebileceklerini düşünüyorum."