İzmir'in Bayraklı ilçesinde yaşayan Ahmet Özdemir, ata tohumları toplayarak kendi serasında binbir çeşit meyve ve sebze üretiyor ve bu tohumları ücretsiz olarak Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Taleplerin artmasıyla birlikte Özdemir'in çabası daha da geniş kitlelere ulaşıyor.
Tekstil teknikeri olan Ahmet Özdemir, çocukluğundan beri toprakla iç içe büyüdü. Zamanla tohumlara olan ilgisi onu ata tohumu üretimine yönlendirdi ve Manisa'nın Salihli ilçesinde bir sera kurarak üretime başladı. Seyahat ettiği köylerden farklı türde meyve ve sebze tohumları da toplayarak üretim yelpazesini genişletti. Günümüzde, talebin artmasıyla birlikte Özdemir, Türkiye'nin dört bir yanına binbir çeşit ata tohumunu ücretsiz olarak gönderiyor.
Ahmet Özdemir, toprakla çocukluktan beri iç içe olup köydeki deneyimleriyle ata tohumları ve ekolojik tarımı öğrenmiş. Şimdi ise sosyal medyadan paylaştığı ücretsiz tohumları, talep edenlere anlaşmalı kargo ile ulaştırıyor.
Ahmet Özdemir, elinde bulunan ürünler arasında domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, kabak, su kabakları, fesleğen, reyhan, kekik, marul, roka, maydanoz gibi birçok meyve ve sebze tohumunun olduğundan bahsetti. Bu çeşitliliğin Türkiye'nin zengin coğrafyasından kaynaklandığını ve yerel üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, yerel tohumların lezzetinin ve besin değerinin hibrit tohumlardan çok daha farklı olduğunu dile getirdi.
Özdemir, tohum envanterini her 3-4 yılda bir güncellemek zorunda olduğunu ve evinin bir odasını tohumları depolamak için ayırdığını belirtti. Yaklaşık 550-600 çeşit domates, 400-450 çeşit biber, 250 çeşit patlıcan, 100 çeşit kavun, karpuz ve kabak gibi geniş bir tohum koleksiyonuna sahip olduğunu söyledi.
Ahmet Özdemir, yerel tohumların hibrit tohumlardan üstün olduğunu ve paha biçilemez olduğunu vurgulayarak, doğal olgunlaşmanın lezzeti artırdığını açıkladı.