Türkiye'nin deprem haritası baştan çiziliyor. Yeni bir fay hattı bulundu

Türkiye’nin fay hattı haritası yeniden güncelleniyor. TÜBİTAK'ın liderliğinde yürütülen projede, 2025 yılına kadar tüm aktif ve diri fay hatlarının bilgileri kamuoyuyla paylaşılacak. Doğu Anadolu Fayı'na bağlı yeni bir fay hattı keşfedildi.

TÜBİTAK’ın koordinasyonunda, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversitenin işbirliğiyle yürütülen “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” güncelleme çalışmalarında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu oluşturuldu.

Bu platform, ilgili üniversitelerden 100 bilim insanı ve araştırmacının yer aldığı 90 kişilik bir ekip tarafından yaklaşık 10 aydır, 19 farklı noktada, 128 diri fay üzerinde Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında yürütülüyor.

TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023'teki 7,7 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü olan Pazarcık'taki çalışmaları inceledi.

Mandal, Pazarcık’ta yapılan paleosismolojik araştırmalarla, yaşanan felaketin acısını unutmadan bilim temelli çözümler geliştirmek için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti. Diri faylar üzerindeki paleosismolojik çalışmalar sayesinde “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” güncellenerek, 2025 sonuna kadar tüm aktif fayların paleosismolojik haritaları kamuoyuyla paylaşılacak. Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın başkanlığında yapılan toplantıda, ilk kez kamu karar vericilerinin toplandığını ve bilimsel dersler çıkardıklarını vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliği ile depremlerin artabileceğini, bu yüzden bilimsel temellere dayalı önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

YENİ BİR FAY HATTI KEŞFİ

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayında yürütülen çalışmalar sırasında, fayın 6 Şubat 2023 depremlerinde kırılmadığını ancak yeni bir fay hattının oluştuğunu belirtti. Sözbilir, bu yeni fay hattının, Narlı fayının hareketleriyle uyumsuz olduğunu ve Doğu Anadolu Fayı’na bağlı bir fay olabileceğini ekledi.

Fırat Üniversitesi’nden Ercan Aksoy, projede Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Doktora Bursiyeri-Jeoloji Yüksek Mühendisi Büşra Yerli, mesleğinin ilk yıllarında böyle bir ekibin parçası olmanın mutluluğunu ve arazide önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.

Gündem Haberleri