MTA'nın uzun yıllar süren araştırmaları sonrasında ortaya çıkan Türkiye Diri Fay Haritası, tektonik hareketleri gözler önüne serdi. Bu haritalar, MTA tarafından yayımlandı.
Özellikle Kahramanmaraş merkezli son depremlerle ilgili olarak yapılan arazi çalışmalarının ardından elde edilen yüzey kırığı haritası, MTA'nın Yerbilimleri Portalı üzerinden kamuoyunun erişimine açıldı.
Türkiye Diri fay Haritası üzerinde gösterilen toplam diri fayların sayısı 485'e ulaşıyor. Bunlardan 326'sı tekçe fay, fay zonu veya sistemi olarak yer alırken 183'ü ise bu ana yapılar altında fay segmenti olarak haritalandırılıyor.
Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterilen diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak zonlar olduğu belirtiliyor. Bu harita üzerinde diri faylara ait uzunluk, yaş, kayma türü, genel doğrultu, fay düzleminin eğim yönü ve derecesi gibi deprem tehlike değerlendirmelerinde ihtiyaç duyulabilecek bilgiler de kullanıma sunuluyor.
HER YIL 17-25 MİLİMETRE KAYIYOR
Kuzey Anadolu Fay Zonu her yıl 17-25 milimetre kayıyor Diri faylar üzerindeki deprem hareketliliği sismometreler aracılığıyla takip ediliyor.
Literatürde yer alan bilgiler ışığında Türkiye'nin en önemli iki diri fay hattından biri olan Kuzey Anadolu Fay (KAF) Zonu boyunca yıllık kayma hızının yaklaşık 17-25 milimetre, Doğu Anadolu Fay (DAF) Zonunda ise yıllık kayma hızının yaklaşık 10 milimetre değerinde olduğu biliniyor.