Ali Emiroğlu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, son zamanlarda Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde yüksek kaliteli çinko rezervleri keşfedildiğini ve işletme aşamasına geçildiğini açıkladı.
Ülke genelinde altın üretiminin geçen yıla oranla arttığını belirten Emiroğlu, Elazığ bölgesinde yeni bir bakır rezervinin bulunduğunu ve bu rezervin ülke için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.
Emiroğlu, Türkiye'nin maden ihracatının eylülde 487,2 milyon dolar, ekimde ise 502 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini belirterek, "Salgın döneminde birim fiyatlar tarihi zirveye ulaştı ve bu durum maden ihracatımızın değerini artırdı" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin madencilik sektöründe zengin bir kaynak çeşitliliğine sahip olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, ülkenin dünyanın en büyük mermer, feldspat ve traverten ihracatçısı, aynı zamanda büyük krom cevheri, bor, doğal taş, çinko ve kurşun üreticisi olduğunu vurguladı.
Emiroğlu, ülkenin dünya altın rezervi sıralamasında 11'inci sırada bulunduğunu, aynı zamanda AB ülkeleri arasında en fazla altın üretimi gerçekleştiren ülke olduğunu belirtti ve "Bu veriler, ülkemizin maden potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu potansiyel, yapılan arama faaliyetleri ve yeni yatırımlar ile birçok yeni işletilebilir maden rezervini ortaya çıkaracaktır." dedi.
Nadir toprak elementleriyle ilgili önemli çalışmaların yapıldığına değinen Emiroğlu, özellikle Eskişehir'deki Beylikova Maden Sahası'nda önemli bir rezervin tespit edildiğini ve bu sahada yapılacak yatırımların ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.
Emiroğlu, Türkiye'nin enerji ve madenlerden kaynaklanan dış ticaret açığının 100 milyar dolar civarında olduğunu, bu açığın maden, metal ve altın ithalatından kaynaklanan kısmının ise 60 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin madencilik sektöründe büyük bir yer altı servetine sahip olduğunu dile getiren Emiroğlu, "10 yıl içinde ihracatı 15 milyar dolara, altın üretimini ise 100 tona çıkarabiliriz. Dolayısıyla, bu cari açığı kapatabilecek tek sektör madenciliktir." şeklinde konuştu.
Emiroğlu, Türk madencilik sektörünün uluslararası risklerin yanı sıra ülke özelindeki sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti ve "Dünya genelindeki çatışmalar, ticaret savaşları ve siyasi istikrarsızlık gibi faktörler, sektör için jeopolitik riskler oluşturuyor" dedi.