Türklere uygulanan kriz derinleşiyor: Meksika'dan vize vetosu
Latin Amerika ülkeleri de Türklere yönelik sıkı vize koşullarını benimsedi. Bu yeni kontrol önlemleri, belirli gereksinimleri karşılamayan Türk yolcuların havaalanlarında geri çevrilmesine neden oluyor.
115
Son zamanlarda iş dünyası, Schengen, ABD ve Çin vizelerinde yaşadığı zorluklara bir yenisini ekledi. İhracatçılar, Latin Amerika ülkelerinin vize randevularını uzatma eğiliminde olduğunu belirtirken, özellikle Meksika'nın Türk pasaportu sahiplerinden ABD vizesi talep ettiği bilgisi üzerinde duruluyor. Türk Hava Yolları (THY) Mart ayında yaptığı duyuruda, genel şartlara uymalarına rağmen, belirli Latin Amerika ülkelerinin otoritelerince belirlenen ek şartlara uymayan yolcuların bu ülkelere girişine izin verilmeyeceğini aktarmıştı.
215
İhracatçılar, ilgili konsolosluklardan aldıkları geri dönüşlere göre, Türkiye'den yapılan vize başvurularının artmasıyla sistemde aksamalar yaşandığını belirtiyor. Bu durumun, yabancıların Türk pasaportlarına olan talebinin artmasıyla ilgili olduğu düşünülüyor.
315
KAÇAK GİRİŞLER VİZE SORUNUNU BÜYÜTTÜ
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, vize sorununun hala devam ettiğini belirtiyor. Taycı'ya göre, bazı ülkelerden sadece vize almak değil, randevu bile alamıyorlar. Örneğin, İngiltere'ye yapılan başvurular için 5 aylık bir bekleme süresi olduğunu ifade ediyor.
415
ABD ise şu anda randevuları 1 yıl sonrasına veriyor. Meksika ise yeni bir sorun haline gelmiş durumda; Meksika vizesi olanların artık ABD vizesine de ihtiyaçları olduğunu belirtiyor. ABD vizesi olmayanların İstanbul Havalimanı'ndan çıkış yapamadığını dile getiriyor. Geçen ay bir ihracatçının ABD vizesi olmadığı için Meksika'ya giden uçağa bile binemediğini söylüyor. Meksika tarafından kendilerine, Türkiye'den bazı vatandaşların ABD'ye gayri resmi yollarla geçmesinin sebep olduğu baskılar nedeniyle böyle bir karar alındığını ilettiklerini belirtiyor. Venezuela, Kolombiya ve Arjantin gibi ülkelerin de neredeyse Schengen koşulları istediğini ekliyor.
515
İhracatçıların risk almak istemediğini ve vizesi olanlarla iş yapmayı tercih ettiklerini dile getiriyor. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca ise, ihracatçıların Avrupa biletinin genellikle Schengen vizesine sahip olduğunu ifade ediyor. Ancak asıl işi yapacak olan çalışanların vize sorununu nasıl çözeceklerini sorguluyor.
615
Konsolosluklarla yapılan görüşmelerde, Türk pasaportu ile yapılan başvuruların arttığı ve bu nedenle yığılmalar yaşandığı bilgisini aldıklarını aktarıyor. Sadece fuara gideceklerin randevu alabildiğini, bazen vizenin son gün çıktığını ve bu durumda plan yapmanın zor olduğunu belirtiyor. Çin ve ABD'den vize almanın çok zor olduğunu ve artık firmalarına vizesi olan kişileri çağırdıklarını söylüyor. Aksi takdirde büyük risklerin olduğunu vurguluyor.
715
'VİZESİ OLAN ÇALIŞANLARI TERCİH EDİYORUZ'
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Avrupa'nın tamamında vize almanın hala sorun teşkil ettiğini belirtiyor. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde sıkıntı yaşadıklarını ve genellikle kısa süreli vizelerin verildiğini ifade ediyor. Bu durumda bazı işletmelerin çalışanlarını getiremediğini dile getiriyor ve artık çalışanlarından vizesi olanları tercih ettiklerini belirtiyor.
815
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, Avrupa'da vize için açık bir ülke olmadığını ve Almanya'dan 10 günde 17 bin başvuru alınınca sistemin kapatıldığı bilgisini aldıklarını aktarıyor. Ayrıca ABD'den 6-7 aydan önce randevu alınamadığını söylüyor. Artan başvurular neticesinde vize sorununun devam edeceğini belirterek, ihracatçıların mağdur olmaması için ilgili bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını ve çözüm noktasında beklemeye geçtiklerini ifade ediyor.
915
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin de, Avrupa'ya olan vizelerde sıkıntının devam ettiğini ve ABD'den vize alamadıklarını vurguluyor. Ticaret Bakanlığı'na bildirimde bulunduklarını ve ticari vizeler için ayrıcalık yapılmasının önemli olduğunu vurguluyor.
1015
İHRACATÇILAR BRÜKSEL’E YERLEŞİYOR
Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik lobi faaliyetleri artıyor. Bu doğrultuda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Belçika'nın başkenti Brüksel'e bir ofis açılması kararlaştırıldı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) bünyesinde yürütülen sektörel çalışmalar ve lobi faaliyetleri artık TİM'e devredilecek.
1115
Brüksel'de AB Parlamentosu'nun da merkezi olması, özellikle vize konusundaki sorunların çözümü için doğrudan temas imkanı sunacak. TİM, Brüksel ofisine temsilci atama hazırlığı yapıyor ve merkezi kulis çalışmaları için etkin bir şekilde kullanmayı planlıyor.
1215
TİM, BAKANLIK VE KONSOLOSLUKLARLA GÖRÜŞECEK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, vize konusundaki sorunların hala devam ettiğini belirterek bir açıklama yaptı. Son iki ay içerisinde şikayetlerin arttığına dikkat çeken Gültepe, bu konudaki sorunları hem ilgili bakanlıklara hem de konsolosluklara ilettiklerini ifade etti.
1315
TİM'in tüm yetkili mercilerle görüştüğünü ve konuyla ilgili detaylı bir rapor hazırladıklarını belirten Gültepe, bu raporu İstanbul'daki konsolosluklarla paylaşacaklarını ve yaşadıkları sorunları tek tek anlatacaklarını söyledi. Özellikle Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerle görüşmeler gerçekleştirerek sorunların çözümü için gayret göstereceklerini dile getirdi. Bayramdan sonra bu konuda hızlı bir şekilde aksiyon alarak çözüm üretmeye çalışacaklarını ifade etti.