Üç ay önce ne durumdaydık, şimdi ne durumdayız? İşte korona virüs tedavisindeki gelişmeler...

Türkiye'de ortaya çıktığı günden bu yana binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan korona virüse ilişkin açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Sinan Çavun, bu süreçte tedavideki gelişmeleri aktardı.

HABER MERKEZİ-GÜNBOYU

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Sinan Çavun, korona virüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada "Bu salgında, Haziran 2020 itibariyle, yani 3 ay sonra enfekte olanlar için hayatta kalma şansı, 3 ay önce yani Şubat 2020'de enfekte olanlara göre daha büyüktür" ifadelerini kullandı.

Şubat 2020'de korona virüsü ile savaşacak ilaçlarımızın olmadığını belirten Çavun, "Sadece bunun neden olduğu komplikasyonları tedavi ediyorduk. Bu nedenle çoğu hasta ciddi şekilde enfekte oldu. Şimdi 2 önemli ilacımız var: Favipiravir& Remdesivir. Bunlar, korona virüsü öldürebilen antiviral ilaçlar. Bu iki ilacı kullanarak hastaların ciddi şekilde enfekte olmasını önleyebiliyor ve bu nedenle hipoksi'ye gitmeden önce onları tedavi edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.


Sinan Çavun

İşte Sinan Çavun'un o açıklamaları:

"Japonya'dan bir bilim insanının paylaşımı;

Herkesin bilgilendirilmesi ve gelişmelerden haberdar edilmesi önemli.

Bu salgında, Haziran 2020 itibariyle, yani 3 ay sonra enfekte olanlar için hayatta kalma şansı, 3 ay önce yani Şubat 2020'de enfekte olanlara göre daha büyüktür.

Öncelikle, doktorlar artık hastaları daha iyi tedavi edebiliyorlar. Çünkü Şubat 2020'de  bilmediğimiz, ama şu anda bildiğimiz 5 önemli şeyi listeleyeceğim:

  • COVID-19'un başlangıçta bir akciğer enfeksiyonu olan pnömoniye bağlı ölümlere neden olduğu düşünülmüştü ve bu nedenle ventilatörlerin nefes alamayan hastaları tedavi etmenin en iyi yolu olduğu düşünülüyordu. Şimdi virüsün, akciğerler ve vücudun diğer bölgelerindeki kan damarlarında kan pıhtılaşmalarına neden olduğunu ve bu durumun da oksijenlenmenin azalmasına neden olduğunu fark ediyoruz. Artık sadece ventilatörlerle oksijen sağlanmasının hastalara yardımcı olmayacağını biliyoruz. Ancak akciğerlerdeki mikro-pıhtıları önlememiz ve çözmemiz gerekiyor. Bu nedenle, Haziran 2020'deki tedavi rejimlerinde Asprin ve Heparin (pıhtılaşmayı önleyen kan incelticiler) gibi ilaçlar kullanıyoruz. 
  • Daha önceleri, hastalar kanın oksijenlenmesinde, yani OKSİJEN SATURASYONU'ndaki azalma nedeniyle yolda ya da hastaneye ulaşamadan  ölerek düşüyorlardı. Bunun nedeni, COVID-19 hastalarının oksijen doygunluğunun, yavaş yavaş azalmasına rağmen bazen %70 gibi kritik derecelerin de altına düşene kadar semptom vermemesiydi. Normalde oksijen satürasyonu %90'ın altına düşerse nefes darlığı hissederiz. Bu nefes darlığı Covid hastalarında tetiklenmediği için, Şubat 2020'de ağır hastalar hastanelere çok geç ulaşabiliyordu. Şimdi, 'mutlu hipoksi' dediğimiz bu tabloyu bildiğimizden beri, tüm covid hastalarınının oksijen doygunluğunu evde kullanıma uygun basit bir araç ile izleyebiliyoruz. Oksijen doygunluğu %93 veya daha aşağıya düştüğünde onları hastaneye götürüyoruz. Bu, Haziran 2020'de, doktorlara kandaki oksijen eksikliğini düzeltmeleri için daha fazla zaman ve  hastalara daha iyi bir hayatta kalma şansı veriyor.
  • Şubat 2020'de korona virüsü ile savaşacak ilaçlarımız yoktu. Sadece bunun neden olduğu komplikasyonları tedavi ediyorduk; hipoksi gibi. Bu nedenle çoğu hasta ciddi şekilde enfekte oldu. Şimdi 2 önemli ilacımız var: Favipiravir& Remdesivir. Bunlar, korona virüsü öldürebilen ANTIVIRAL ilaçlar. Bu iki ilacı kullanarak hastaların ciddi şekilde enfekte olmasını önleyebiliyor ve bu nedenle HİPOKSİ'YE GİTMEDEN ÖNCE onları tedavi edebiliyoruz. HAZİRAN 2020'de sahip olduğumuz bu bilgiye de Şubat 2020'de sahip değildik. 
  • Birçok Covid-19 hastası sadece virüs nedeniyle değil, aynı zamanda sitokin fırtınası (CYTOKINE STORM) adı verilen hastaların bağışıklık sisteminin abartılı yanıt vermesinden ötürü ölmektedir. Bu fırtınalı güçlü bağışıklık yanıtı sadece virüsü öldürmekle kalmaz, aynı zamanda hastaları da öldürür. Şubat 2020'de bunun nasıl önleneceğini tam olarak bilinmiyordu. Şimdi Haziran 2020'de, Steroidler adı verilen ve dünya çapında doktorların neredeyse 80 yıldır kullandıkları bazı ilaçların hastalarda sitokin fırtınasını önlemek için kullanılabileceğini biliyoruz. 
  • 5. Şimdi, ağır hipoksisi olan kişilerin, sadece yüzüstü (prone) pozisyon alarak, yani bilinen göbekleri üstüne uzanarak daha iyi hale geldiğini de biliyoruz. Bunun dışında, birkaç gün önce bilim adamları, hastaların beyaz kan hücreleri tarafından üretilen Alfa Defensin olarak bilinen bir kimyasalın, akciğerlerin kan damarlarında mikro pıhtılara neden olabileceğini ve bunun on yıllardır Gut tedavisinde kullanılan ve Kolşisin adı verilen bir ilaç tarafından önlenebileceğini keşfettiler.

Bu nedenle, artık hastaların Haziran 2020'de COVID-19 enfeksiyonundan hayatta kalma şansının Şubat 2020'ye göre daha iyi olduğundan emin olduk.

İleride, daha sonra enfekte olan bir kişinin hayatta kalma şansının erken enfekte olandan daha iyi olduğunu hatırlarsak, Covid-19 hakkında panik yapacak hiçbir şey yoktur.

Lakin ÖNLEMLERE VE ÖNERİLERE UYMAYA DEVAM EDELİM, ancak mantıksız bir şekilde paranoyak olmayalım"

Sağlık Haberleri