Binlerce tümörü analiz eden bilim insanları, kanserin nedenleri hakkında bir dizi ipucu ortaya çıkardı.
12 binden fazla kanser hastasının genetik yapısını veya genom dizilerini inceleyen araştırmacılar, kanser DNA''sında, ilk kez ''mutasyon işaretleri'' olarak adlandırılan örüntüler tespit edildi. Henüz tam olarak anlaşılmayan ve kanser nedeni olduğu düşünülen 58 yeni mutasyon işareti belirlendi. Bunlar, örneğin, bir hastanın sigara veya UV ışığı gibi kansere neden olan etkenlere maruz kalıp kalmadığının anlaşılmasını sağlıyor.
The Guardian''ın haberine göre, Bu işaretlerin ayrıca, doktorların her hastanın tümörünü incelemesine ve kişiselleştirilmiş bir tedavi uygulamasına da olanak sağladığı belirtildi. Ancak, bu modeller yalnızca, bir hücrenin genetik yapısını tanımlayan tüm genom dizilimiyle ortaya çıkarılan büyük miktardaki verinin analiziyle tespit edilebiliyor.
PARMAK İZİ GİBİDİR
Cambridge Üniversitesi''nde genomik tıp ve biyoinformatik profesörü ve araştırmanın başyazarı Serena Nik-Zainal, "Kumda binlerce ayak izi olan bir plaja bakmak gibi. Eğitimsiz bir göze, ayak izleri rastgele ve anlamsız görünür. Ama onları yakından inceleyebilirseniz, neler olup bittiği hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Hayvan ve insan izlerini, yetişkin mi yoksa çocuk mu, hangi yöne gittiklerini vb. ayırt edebilirsiniz” dedi. Nik-Zainal, "Mutasyon işaretleri de aynı şey. Tüm genom dizilimi, hangi ''ayak izlerinin'' ilgili ve önemli olduğunu belirleyebilir ve kanserin gelişimi boyunca neler olduğunu ortaya çıkarabilir" ifadelerini kullandı.
Nik-Zainal, şöyle devam etti: "Mutasyon işaretlerini tanımlamanın önemli olmasının nedeni, suç mahallindeki parmak izleri gibi olmalarıdır. Kanser suçlularının yerini belirlemeye yardımcı olurlar.”
BİLGİMİZİ GENİŞLETTİK
Cambridge Üniversitesi''nde araştırma görevlisi ve araştırmanın yazarlarından Dr. Andrea Degasperi ise, "Bütün genom dizilimi, bize her bir kişinin kanserine katkıda bulunan tüm mutasyonların toplam bir resmini verir. Hastalar arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları tespit etmek için eşi görülmemiş bir güce sahibiz ve bunu yaparken 58 yeni mutasyon imzasını ortaya çıkardık ve kanser bilgimizi genişlettik” dedi.