10 Haber yazarı ve ekonomist Barış Soydan, artan döviz talebiyle ilgili yazdığı yazısında dikkat çekici bir ayrıntıya değindi.
Barış Soydan, "Son günlerde vatandaşların döviz bürolarına ve Kapalıçarşı'ya yönelik altın alımında artış gözleniyor. Kapalıçarşı'da altın ve döviz için çift sıra kuyruklar oluşmuş durumda... Allah, Allah, neden acaba?" sorusuyla başlayarak, sıkı para politikası uygulandığı belirtilen bir ülkede dahi enflasyondan mevduat faizinin korunamadığına vurgu yaptı.
Yazısında, vatandaşların bu eğiliminin ardında yatan nedenleri ve parasını koruma arayışında hangi yatırım aracını tercih ettiğini detaylı bir şekilde açıkladı.
Soydan, bu durumu "oksimoron" olarak adlandırdı ve yazısında, "Tıpkı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mevduat faizine dair verileri de gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta katıldığı bir televizyon yayınında "Mevduat faizi yüzde 50'nin üzerinde" açıklamasında bulundu.
Ancak, bu ifade ortalama bir vatandaşın biriktirdiği Türk Lirası mevduatları için geçerli değil, çünkü genelde bankalarda mevduat faiz oranları bu seviyede değildir.
Altın fiyatlarındaki iki haftalık ralli sonucunda ons altının fiyatı aniden 2020 dolardan 2200 dolara yükseldi ve bu durum yurt içinde gram altın fiyatlarında büyük bir artışa neden oldu.
Bu gelişmeler karşısında, yazar Kapalıçarşı'da gram altının satış fiyatını 2400 TL'nin eşiğine geldiğini belirterek, enflasyondan korunma amacıyla fiziki altını tercih edenlerin avantajlı olduğunu vurguladı.
Ekonomist ayrıca, enflasyon verisi, Piyasa Katılımcıları Anketi ve Merkez Bankası'nın faiz verisinin gerçeği tam olarak yansıtmadığına dikkat çekerek, gram altın fiyatını bankalar arası piyasa yerine Kapalıçarşı'dan takip ettiğini ifade etti.
Soydan, yazısını "Sıkı para politikası uygulandığı söylenen ülkede enflasyondan mevduat faizi değil altın koruyor!" şeklinde tamamladı.