Twitter hesaplarından paylaşımda bulunan Türkiye ve dünyadan ekonomistler TL''nin değer kaybını Türkiye''nin düşük faiz politikasına ve CDS risk priminin rekor seviyeye yükselmesine bağladı.
ABD''li ekonomist Mohamed El-Erian, TL''nin dünkü değer kaybının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın faizlerin artmayacağı, hatta düşebileceği yorumunun ardından geldiğini hatırlattı.
Allianz ve Barclays''te yöneticilerinden El-Erian "Ekonomi açısından, yaşananlar ekonominin temel bir yasasının yok sayıldığı bir deneyin devamı" ifadelerini kullandı.
Bloomberg ve Financial Times''ta köşe yazarlığı da yapan El-Erian, "Türkiye''nin para birimi zayıflamaya devam ediyor" dedi.
Atilla Yeşilada: Merkez Bankası müdahale etmeli
Ekonomist Atilla Yeşilada, bunun dolar/TL için kritik bir gece olduğunu söyledi ve ekledi:
"TCMB bu gece NYC-Asya seansında müdahale etmek zorunda, yoksa Aralık 2021 yeniden yaşanabilir."
Türk Lirası Aralık 2021''de tarihinin en düşük seviyesine gerilemiş, Dolar/TL kuru 18,36''ya yükselmişti.
Finansal piyasalar yöneticisi İris Cibre de CDS priminin 14 yılın zirvesine çıktığını belirterek, "Dolar borçlanma maliyetimiz yaklaşık yüzde 10,9 yükselmiş durumda, hayırlı olsun" dedi ve ekledi:
"Dövizde tekrar parabolik hareketlere neden olmasından korkuyorum."
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Baş Ekonomisti Robin Brooks da Türkiye''nin CDS priminin geçmişte Brezilya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelere paralel hareket ettiğini fakat 2018''den bu yana uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle ayrıştığını yazdı.
Brooks, "Tekrarlanan kredi teşvikleri, büyük cari açık ve devalüasyon Türkiye''nin risk primini çok daha yüksek bir seviyeye taşıdı" dedi.
Brooks bu üç ülkenin 2017''den günümüze CDS primi değişiminin grafiğini de paylaştı:
IIF Baş Ekonomist Vekili Sergei Lanau da, "Geçen Kasım''daki [TL''nin] büyük değer kaybına rağmen Türkiye''nin dış ticaret açığı büyüdü. Petrol ve altın harici ithalatta bile kayda değer bir düşüş yok" dedi ve ekledi:
"Merkez Bankası rezervlerinin düşük seviyesi ve dışardan gelen paranın az miktarda olması göz önünde bulundurulunca TL''nin tekrar büyük bir değer kaybı yaşaması kaçınılmaz gözüküyor."