Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özel bir şirket tarafından organize edilen "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" programına katıldı.
Eğitim öncesi konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, depremin değil, dayanıksız yapıların insanlara zarar verdiğini vurgulayarak, bu durumu yaşadıklarını belirtti.
Moriwaki, 32 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve Türkiye'nin de Japonya gibi depremle sık sık karşılaşan bir ülke olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş'taki depremin ardından, "Nerede deprem olabilir?" sorusu yöneltilen Moriwaki, şunları dile getirdi:
Kahramanmaraş depreminde Hatay çok hasar gördü çünkü zemin koşulları çok kötüydü. Maalesef Hatay'da daha sonra 2 kez deprem meydana geldi.
"TSUNAMİ OLABİLİR"
Hatay'dan sonra Suriye ve Kıbrıs'a uzanan bir fay hattı bulunuyor. Denizin altındaki bu fay kırılırsa tsunami riski ortaya çıkabilir; genel olarak bir metrelik bir dalga olabilir. En kötü senaryo ise hem deprem hem de kayma durumu yaşanması.
EN KÖTÜ SENARYOYU AÇIKLADI
Bu durumda en kötü senaryo 3 metrelik bir dalga. Deniz seviyesinden en az 3 metre yüksekte olmak önemli.
İZMİR DEPREMİNDE DALGANIN BOYU 1 METREYDİ
Tsunaminin Türkiye'de pek fazla görülmediğini belirten Moriwaki, İzmir depremindeki dalganın boyunun bir metre olduğunu ifade etti.
Japonya'da çocukların hem okulda hem de mahallelerinde aylık iki kez deprem tatbikatına katıldıklarını belirten Moriwaki, Türkiye'de ise bu tür tatbikatların sayısının kendi ülkelerine göre daha az olduğunu ifade etti.
DEPREM ÇANTASINDA BUNLAR MUTLAKA BULUNMALI
Depreme hazırlık için oluşturulan yaşam üçgenlerinde, enkaz altında kalma ihtimali düşünülerek, su, sıvı ve çikolata bulundurmanın vücuttaki sıvı ve besin ihtiyacını karşılamak açısından önemli olduğunu da ekledi.