Oray Eğin, Piyasayı biliyorum, bu meslek içinde kendi kuşağım arasında alınabilecek en iyi maaşları aldım. Dışarıdan köşe yazarlarının çok ayrıcalıklı bir hayatı olduğu, CEO'lar kadar kazandıkları söylenir ama ben piramidin en üstlerinde olmama rağmen öyle ödemeler görmedim" dedi. "Türkiye'nin bir dönem en ünlü gazetecisi olan Hıncal Uluç'un bile topu topu bir tane bahçe katı evi var, o kadar. Sadece yazı yazarak, gazetecilik yaparak bu meslekte öyle kolay servet kazanılmıyor" tespitini yapan Eğin şunları yazdı:
TUZAKLARLA DOLU
"Zaten gazetecilik para kazanılmayacağı bile bile ısrarla yapılan, tuhaf bir takıntı gerektiren bir iş. Ama gazetecilik aynı zamanda hazırlıksız insanı çok kolay yoldan çıkarabilecek tuzaklarla da dolu. Gazeteciliğimin başları sayılabilecek bir sırada izlediğim "Almost Famous" filminden cümleleri ezbere alıntılayabilirim. Filmde bir rock grubunun peşindeki 15 yaşındaki genç gazeteciye gerçek hayatta da efsane olan Lester Bangs meslek öğüdü veriyor: "Rock yıldızlarıyla arkadaş olamazsın… Sana içki alacaklar, kızlarla tanışacaksın, bedavaya seni uçuracaklar, uyuşturucu önerecekler… Biliyorum, kulağa hoş geliyor ama bu insanlar senin arkadaşların değil. Bu insanlar senden rock yıldızlarının dahilikleri hakkında sofuluk taslayan öyküler yazmanı istiyorlar. Ve Rock N Roll'u mahvedip, hakkında sevdiğimiz her şeyi boğazına sıkıp öldürecekler."
KİRLİ İLİŞKİLER
Gazeteciye sıradan bir insana açılmayacak pek çok kapı açılır, ayrıcalıklı dünyalara giriş izni verilir. Ünlü insanlar, iş dünyası, starlar gazeteciden beklentileri ya da çıkarları olduğu için ona en yakın arkadaş muamelesi yaparlar. İnsan bir anda kendisini Sezen Aksu'nun en yakın arkadaşı zannedebilir. Özel uçaklarında uçururlar, evlerinde yemeklere davet ederler. Bir süre sonra gazeteci kendisini onlarla denk görmeye başlayabilir, onlar gibi yaşamaya özenebilir. İlkel ama insani bir histir bu, hepimizde de belli ölçülerde açlık vardır. Bu açlığı bastıramayanların maddi hırslar uğruna kirli ilişkilere girmesi de şaşırtıcı değildir. Tarih boyunca da hep böyle tipler olmuş, zamanla sistemin içinde ya eritilmiş ya da püskürtülmüştür. Asıl şaşırtıcı olan bu çürümenin son yıllarda nasıl bu kadar yaygınlaştığı, rantın nasıl bu kadar çok isim etrafında paylaştırıldığı.
İTİBARI YERLE BİR ETTİLER
Müteahhitlerden abartılı indirimlerle alınan evler, izlenmeyen TRT'de program yapıp devlet bütçesinden elde edilen gelirler, belediyeleri bağlayarak kaçak inşaat yapmalar, aracılık, hatta otopark işletmeciliği, insanın adımı atmayacağı kooperatiflerden 25 daire birden alan satmayan gazetelerin yayın yönetmenleri-bu konular daha "moda" olmadan kitabımda yazdım. Gazeteciliğin itibarını yerle bir ettiler, haklarında kuşku duymak yapılması gerekenin en hafifi.