Uyuyamıyorsanız nedeni bu 7 gıda olabilir!

Uykuya dalmak bazen ciddi bir sorun halini alabilir. Uyku ve beslenme arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda bu besinlere karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Bazen ne yaparsanız yapın, yatakta ne kadar dönerseniz dönün, bir türlü uykuya dalamazsınız. Uykuya dalmakta güçlük çekmenin ise birçok nedeni vardır. Bunlar arasında, vücudumuzun iyi bir gece uykusu için ihtiyacımız olanın tam tersi tepki vermesine neden olan birçok yiyecek vardır. İşte o yiyecekler...

SOSİS: Sosisler tiramin açısından zengindir. Bu amino asit, kalp ve zihin için uyarıcı olan norepinefrin üretimini arttırır. Bu nedenle, dinlenmeden önce bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmak daha iyidir. Ayrıca yağ açısından zengin olmaları sindirim sistemini daha fazla çalışmaya zorlar, kolesterol seviyelerini yükseltir ve obeziteyi tetikler.

KIZARMIŞ YİYECEKLER: Yağ ve tuz oranı yüksek kızarmış yiyecekler hemen hemen herkes tarafından sevilir, ancak bunlar uyku dostu değildir. Bir çift kızarmış patates dinlenmemize engel olmaz ancak tam bir porsiyon bütün gece uykunuzu kaçırabilir.

KIRMIZI ET: Kolestrol seviyesini artıran kırmızı et, doymuş yağ açısından da zengindir ve vücut tarafından yavaş sindirilir. Ağır sindirimler geceleri uyku evrelerimizi değiştirebilir ve bu genellikle uyku kalitesini olumsuz etkiler.

ÇİKOLATA: En sağlıklı lezzetlerden biri olarak bilinen bitter çikolatanın, antioksidanlar açısından zenginliği, kötü kolesterolü düşürmesi, şeker hastalığını önlemesi gibi pek çok faydası var.Ancak, çikolata, kafein ve teobromin açısından da zengindir. Bu uyarıcıların etkinliği de çikolatanın kakao içeriği ile orantılı olarak artar.Bu nedenle uyumadan önce kakao bazlı yiyecek ve içeceklere başvurulmaması tavsiye edilir. Tatlı bir şey istiyorsanız, aşırı şekerli olmayan taze süt ürünlerine yönelin, doğal olanları tercih edin.

BROKOLİ VE KARNABAHAR: Dİyet yemek denilince ilk akla gelen besinlerden olan brokoli ve karnabaharın triptofan içermesine rağmen (uyku döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan) brokoli ve karnabaharın, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirimi uzun sürer.Bu, düzgün bir şekilde dinlenmemizi engelleyen rahatsızlığa da neden olabilecek gaza neden olabilir.

BAHARATLI GIDALAR: Geceleri baharatlı yemek yemek kötü bir gece geçirmenize neden olabilir. Yatmadan önce bol baharatlı ve ağır bir akşam yemeği, uzun ve ağır bir sindirime neden olur. Araştırmalar, baharatlı yiyeceklerin sadece uyku miktarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda vücut ısısını da hafifçe yükselttiğini göstermiştir. Bu süreç, vücudun uykuya dalmamızı sağlayan mekanizmalarıyla çelişir, bu mekanizmalar ters yönde çalışır ve iyi bir dinlenmenin keyfini çıkarabilmemiz için vücut ısısını düşürmeye çalışır. Baharat tüketiminde aşırıya kaçarsak, uykuya dalmak için doğal sürecimize engeller koymuş oluruz.

ALKOL: Birçok insan alkollü içeceklerin uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu düşünür. Ancak bu bir yanılgıdır. Araştırmalar, daha hızlı uyumanıza yardımcı olmasına rağmen, alkolün uyku evrelerini kesintiye uğrattığını, özellikle hücre yenilenmesinin gerçekleştiği REM evresinin süresini azalttığını göstermiştir. Öte yandan uyku apnesine yatkın olan kişilerin, uyumadan önce alkol aldıklarında semptomlarının ağırlaşmasına neden olan kasların aşırı gevşemesine yol açar. Aynı şey horlayarak uyuyanlar için de geçerlidir.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN TÜKETİLEBİLECEK BESİNLER 

İşin sırrı, triptofan açısından zengin besinler yemektir. Triptofan, uykuyu uyarmaktan sorumlu hormon olan melatoninin öncüsü olan serotoninin öncü amino asididir. İşte triptofan içeriğiyle uykunuzu iyileştirecek yiyeceklerin bir listesi.

KURU YEMİŞ 

Badem, kaju, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi kuru yemişler magnezyum açısından zengindir. Magnezyum, kaliteli uyku için oldukça önemlidir.

BALIK 

Özellikle somon, uskumru, sardalya, ton balığı gibi yağlı balıklar omega 3 ve triptofan açısından zengindirler. Uykuya yardımcı olurlar.

BEYAZ ET

Tavuk ve hindi uykuya yardımcı triptofan açısından zengindir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 

Taze peynir, yoğurt veya süt. Özellikle peynir triptofan açısından çok zengindir. Ayrıca süt ürünleri, bileşimlerinde magnezyum ve çinko gibi mineralleri içerir. Çinko, triptofanın emilimine yardımcı olur.

TAM TAHILLAR 

Buğday, mısır, yulaf, esmer pirinç... Yüksek triptofan içeriğine ek olarak, sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan mükemmel bir B vitamini kaynağıdırlar. Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle akşam yemeklerinde ölçülü olarak tüketmek daha iyidir.

MEYVE 

Muz ve ananas, triptofan açısından zengin olmasının yanı sıra magnezyum içerir. Bu mineral strese karşı direnci arttırır, gevşemeyi destekler ve yorgunluğu azaltır.


 

Yaşam Haberleri