Milyonlarca emeklinin maaş zammı için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu yarın haziran ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Bu verilerin açıklanmasıyla birlikte emeklilerin alacakları enflasyon farkı da netleşecek. Bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanarak konuyu değerlendirecek.
Beştepe'deki toplantının odak noktası, emekli aylıklarında yapılacak artışlar ve yeni vergi paketi olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunum yaparak en düşük emekli maaşı için tartışılan formülleri açıklaması bekleniyor.
Ocak ayında %6.70, şubat ayında %4.53, mart ayında %3.16, nisan ayında %3.60, mayıs ayında ise %3.30 olan enflasyon rakamlarıyla birlikte, Mynet'te yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre haziran ayı enflasyon beklentisinin %2.52 olduğunu belirtti.
Bu verilere göre, ilk 6 aylık tahmini enflasyonun %25.81 olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı da bu enflasyon oranı üzerinden değerlendirilecek.
MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİ BEKLEYEN ORAN
Yılmaz'ın ifadesine göre, "Memur ve memur emeklisinin zam oranı toplu sözleşmeyle belirleniyor. 2024 ikinci yarısı için %10'luk bir toplu sözleşmeye imza atıldı ve tahmini olarak %20.34'lük bir zam bekleniyor."
Refah payı beklentileri bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, refah payı çalışmalarının olmadığını belirtti ancak son kararın yine Cumhurbaşkanı tarafından verileceğini ifade etti.
Geçen dönemde yapılan refah payı güncellemeleri doğrultusunda, SSK kapsamında 2000 öncesi emekli olanların maaşı 11.367 TL'den 14.300 TL'ye yükseldi. 2000 sonrası SSK emeklileri ise 8.000 TL ve altı maaş alanlara 10.000 TL'lik bir zam yapıldı.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA KONUŞULAN 3 ALTERNATİF
Taban aylığı için düşünülen üç farklı alternatif var. Birinci seçenekte, 8 bin TL'nin altında maaş alanlara başlangıçta belirli bir fark ödenir. Ardından enflasyon farkı eklenir. İkinci seçenekte, yıl sonu enflasyon beklentisi %38 olarak hesaplanarak 10 bin TL üzerinden 13 bin 800 TL'ye kadar çıkabilecek bir taban aylığı düşünülüyor.
Üçüncü seçenekte ise taban aylığı 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişebilir. Bu seçenekler arasında, özellikle 8 bin TL'nin altında maaş alan emeklilere yönelik refah payı veya seyyanen zam gibi adımların atılması gerektiği vurgulandı.