Uzman isim uyardı! Menenjit bebeklerin ve çocukların hayatını tehdit ediyor

Uzman Dr. Nesiman Alili, menenjitin dünya genelinde her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olan, özellikle bebekler ve çocuklar için ciddi bir tehdit teşkil eden bir hastalık olduğunu vurguladı.

Dr. Alili, "Menenjit, beynin zarlarının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık, özellikle erken teşhis edilmezse yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Erken teşhis ve aşılanmanın önemi bu noktada büyüktür" dedi. Çocukların özellikle ilk iki yılının yüksek risk taşıdığını belirten Dr. Alili, ebeveynlerin enfeksiyon ve bulaşma riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Menenjit belirtilerinin çocuklarda daha belirgin olduğunu söyleyen Dr. Alili, yüksek ve dirençli ateş, uyku hali, inatçı kusma, sürekli ağlama, huzursuzluk, hızlı nefes alma, ense sertliği ve ışığa duyarlılık gibi semptomların görülebileceğini ifade etti. Dr. Alili, özellikle bebeklerde bu belirtilerin diğer hastalıklarla karışabileceği için tanının zorlaşabileceğine dikkat çekerek, kesin tanı için doktor muayenesi ve çeşitli testlerin yapılmasının şart olduğunu belirtti.

"Menenjit, genellikle virüsler ve bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Bakteriyel menenjitin başlıca sebepleri arasında Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae ve Neisseria meningitidis yer alır. Bu bakteriler, öksürük, hapşırık veya yakın temas yoluyla solunum salgıları üzerinden bulaşabilir ve özellikle kalabalık ortamlarda yayılma riski artar. Viral menenjite ise genellikle enterovirüsler neden olur ve hijyen kurallarına uyulmaması bulaşma riskini yükseltir" diye konuştu.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR RİSK GRUBUNDA’

Menenjitin risk gruplarını vurgulayan Dr. Alili, "Bebekler, küçük çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, kalabalık ortamlarda yaşayan gençler ve aşısız bireyler menenjit hastalığı açısından risk altındadır. Bakteriyel menenjit, genellikle solunum damlacıkları aracılığıyla bulaşır ve enfekte bir kişinin hastalığı başka bir kişiye öksürmesi, hapşırması veya yakın temas yoluyla bulaştırması anlamına gelir. Enfekte bireyler, antibiyotik tedavisine başlamadan önce bulaşıcıdır ve tedavinin başlamasından sonra genellikle 24 saat içinde bulaşıcılık sona erer" dedi. Tedavi edilmemesi durumunda menenjitin ciddi beyin hasarı, sağırlık, öğrenme zorlukları, nöbet, septik şok, organ yetmezliği ve hatta ölüme neden olabileceği konusunda uyardı.

‘EN ETKİLİ YOL AŞILAMA’

Türkiye’de bazı menenjit aşılarının çocukluk çağında rutin aşı takviminde yer aldığını belirten Dr. Alili, "Aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde yapılmaktadır. Rutin aşı programları kapsamında uygulanan Haemophilus influenzae Tip B aşısı ve Konjuge Pnömokok aşısı, bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarından korumayı hedefler.

Sağlık Haberleri