Sıtmanın, sivrisineklerin insanlara plazmodium adlı paraziti bulaştırmasıyla oluşan ateşli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Özel Ümit Batıkent Hastanesi Doktoru Mehmet Uluğ, "Sıtma, dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır.
Bu sivrisinekler, yumurtalarını beslemek için kan emerler. Bulaşma, sivrisineklerin sayısına ve iklim koşullarına bağlıdır" şeklinde konuştu.
Dr. Uluğ, "Sıtma salgınları, uygun şartlar oluştuğunda veya bağışıklığın düşük olduğu ve yoğun sıtma bulunan bölgelere göç edenlerde ortaya çıkabilir. Sıtma, göç alan ve mültecilerin yoğun olduğu bölgelerde daha sık görülür. Semptomlar genellikle enfeksiyonun ardından 10-15 gün sonra ortaya çıkar ve ateş, baş ağrısı ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi.
"Sıtma tedavi edilmeli ve önlenebilir" Dr. Uluğ, P. falciparum sıtmasının tedavi edilmediği takdirde ciddi bir hastalığa dönüşebileceğini vurgulayarak, bu durumun sıklıkla ölüme neden olabileceğini belirtti. Dr. Uluğ, "Çocuklarda ve yetişkinlerde hayatı tehdit eden sıtma hastalığı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sıtma kontrolü için hastaların tedavi edilmesi ve vektör kontrolü büyük önem taşır" şeklinde konuştu.
Korunma yöntemleri ve aşılama Dr. Uluğ, hastaların tedavi edilmesi ve vektör kontrolünün sıtma bulaşını engellemenin ana yolu olduğunu vurgulayarak, bu sayede enfeksiyonların azalacağını ifade etti. Ayrıca, riskli bölgelere seyahat edenlerin kemoprofilaksi ile sıtma riskini azaltabileceğini belirtti. Dr. Uluğ, "Sıtma aşısı geliştirmek zor olsa da, Afrikalı çocuklarda sıtma oranını önemli ölçüde azaltan RTS, S/AS01 (RTS, S) isimli aşının bulunduğunu ve sadece P. falciparum'a karşı etkili olduğunu" ifade etti.