Uzman isimden çöl tozu uyarısı! Özellikle KOAH ve astım hastaları dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı 'toz taşınımı' konusunda uyarılarda bulundu. Özlü, "Bu durum özellikle astım ve KOAH gibi akciğer hastalıkları olanlar için daha büyük risk oluşturuyor” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, bugün Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olması beklenen 'toz taşınımı'nın yarın sabah saatlerinden itibaren yurttan uzaklaşması öngörülüyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava kalitesinde düşüş, görüş mesafesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve beraberinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilen 'toz taşınımı'yla ilgili uyarılarda bulundu.

ÖZELLİKLE KOAH VE ASTIM HASTALARI DİKKAT

Doğa olayının insan sağlığına etkilerini değerlendiren Özlü, özellikle KOAH ve astım gibi hastalıkları olan kişilerin, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını ve dışarıya mümkün olduğunca çıkmamalarını önerdi.

Özlü, "Yakın zamanda ülkemizde bir toz bulutu maruziyeti yaşandı ve hastane başvurularında, acil durum başvurularında ve hatta ölüm vakalarında artışlar gözlendi. Şimdi, ikinci bir atakla karşılaşabiliriz gibi görünüyor. Özellikle astım ve alerjik reaksiyonları olan kişiler bunu daha yoğun bir şekilde hissedecekler. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Hava kalitesindeki ve gaz seviyelerindeki izin verilen sınırların üzerinde olması aslında hepimiz için bir sorun teşkil ediyor. Özellikle astım ve KOAH gibi akciğer hastalığı olanlar için ise daha büyük bir risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

'TOZ GÖRÜYORSANIZ DIŞARI ÇIKMAMAKTA FAYDA VAR'

Tozlu havada nasıl davranılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Özlü, "Bu dönemde hastalıkları bulunanların, dışarıya fazla çıkmamalarını öneririm. Zaten bu kirlenme gözle görülebilir bir durum. Dolayısıyla eğer havayı temiz görmüyorsanız, toz varsa dışarı çıkmamak en iyisi. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa, işinizi halledip hemen geri dönmenizi ve mutlaka maske takmanızı tavsiye ederim.

Bu sadece havadaki tozlarla sınırlı değil, aynı zamanda alerjenler, polenler ve diğer mantarlar gibi toz bulutuna eşlik eden şeyler de var. Bu değişiklikler onları da etkileyebilir. Bu yüzden dengesizlik olabilir. Yani hastalarımız eğer mevcut durumlarında bir kötüleşme veya semptomlarda artış varsa, tedavileri yetersiz kalabilir. Bu nedenle mutlaka doktorlarıyla görüşmelerinde fayda var. Tedavilerinde ayarlamalar yapılması gerekebilir. Bu yüzden dikkatli olmak önemlidir" şeklinde konuştu.

'PENCERELERİ SIKI SIKIYA KAPATMAK LAZIM'

Toza maruz kalmak durumunda kıyafetlerin değiştirilmesini ve gargara yapılmasını öneren Prof. Dr. Özlü, "Astım dışında gözlerde, burunda, ciltte, boğazda bu tozlara maruz kalmanın kaşıntılar, kızarıklıklar, aşınmalar ve sorunlar yaratabileceği görülebilir. Genel olarak hepimizin sağlık açısından dikkatli olması önemli. Eğer gözle görülür bir kirlilik veya uyarı varsa, o zamanlarda dışarıya çıkmamak en iyisi. Eğer evdeyseniz, pencereleri sıkı sıkıya kapatmak önemli.

Eğer dışarıya çıkmamız gerekiyorsa, mutlaka maske takmanızı öneririm ve işinizi hızlıca halledip geri dönmenizde fayda var. Eğer bir toza maruz kaldıysanız eve döndükten sonra kıyafetlerinizi değiştirmeniz, lavaboda ellerinizi yüzünüzü yıkamanız, ağzınızı ve burnunuzu gargara yapmanız önemlidir. Bu tozların atılması açısından dikkatli olmak önemli. Eğer yeni semptomlarınız varsa veya önceden var olan semptomlarınızda artış fark ederseniz, tedavinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz" dedi.

İlgili Haberler

Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı! O illere dikkat
Sabahları yatakta görülüyor! Uzmanlar bu kanser türüne karşı uyardı

Sağlık Haberleri