Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, "Karar vermeden önce bu tarihlere dikkat!" başlıklı videosunda şu değerlendirmelerde bulundu: Bu hafta piyasalarda neler yaşandı, etkileri neler olabilir, yatırımcısı bugünlerde nasıl kararlar vermeli? Avrupa Merkez Bankası 24 yıl aradan sonra 75 puanlık faiz artışı yaptı, sebep enflasyonla mücadele. 2023''e kadar enflasyon yüksek kalmaya devam edecek, küreselcilerin isteği bu yönde. Kontrollü şekilde rakamlar yükselmeye devam edecek. Cılız bir geri çekilme var ama bunun adı düşüş değil, hasat zamanı olduğu için, turizm olduğu için gerileyen yumuşak düşüş mutlaka olacaktır" dedi.
İslam Memiş''in açıklamaları şöyle:
Detay değil, sonuç önemli. Enflasyonla mücadele çok da kolay olmayacak. G20 ülkeleri arasında en yüksek enflasyon rakamı Türkiye''de. ABD son 41 yılın zirvesini gördü. Muhtemelen tekrar yüzde 8.5 seviyesi aşağısında enflasyon rakamı göreceğiz. 13 Eylül kıymetli (ABD enflasyonu). ABD Merkez Bankası Fed''in kararı. 21 Eylül''de FED''in faiz kararı oldukça önemli. Doların yönü açısından, yatırım pozisyonları açısından bu iki tarihi not alın. 13 Eylül, 21 Eylül, ABD enflasyon rakamları ve faiz kararı.
PETROL FİYATLARININ SEYRİ
Avrupa Merkez Bankası 75 baz puan faiz artırınca sürecin farklı bir boyuta gittiğini de görüyoruz. Bunların ülkelere maliyeti var. 21 Eylül''de 75 mi 50 mi yapacak FED göreceğiz. Genel beklenti 50 baz artış yönünde. Enflasyon rakamları yüzde 8.5 seviyesine sarkar. Bugün haftanın son işlem gününde 92 dolar seviyesinde. Biz 89 dolar seviyesinin altına sarkan brent petrol fiyatı gördük. 87.24 seviyesi küresel piyasalar açısından oldukça önemli ancak hızlı toparlanma ile 90 dolar seviyesine ataklar gerçekleştirdi. Yine dolar endeksinin 108''e kadar geri çekildiğini gördük, şu anda 109 olduğunu gözlemliyoruz. Bu geri çekilmelere petrol fiyatlarının geri çekilmesi neden oldu. Petrol geri çekildikçe dolar endeksi de geri çekiliyor. Petrolün düşmesi hem enflasyonla mücadeleyi kolaylaştırıyor hem de küresel piyasalarda riski azaltıyor. Kısa vade için tekrar 85 dolara kadar brent petrol varil fiyatında düşüş tahmin ediyorum. Dolar endeksinde de gerileme olabilir. 101-102''ye kadar devam edebilir dolar endeksi. Özellikle bu geri çekilmeler hem doların seyri hem altın ve gümüşün ons fiyatı için önemlidir. Enflasyona odaklı merkez bankaları var karşımızda. Piyasalardaki stres azalacak, doların uluslararası değerinde de geri çekilme olabilir ama doların endeksinden bahsediyorum, dolar TL değil. Altının ons fiyatından bahsediyorum, gram fiyatı değil.
"DÜŞÜŞLER DOLAR/TL VE GRAM ALTIN FİYATINDAN ALAKASIZ OLACAK"
Dolarını bir hamle yaptıracak olan varsa parite üzerinden bunu dolar, sterlin, altın alarak giriş yapabilir. Bu daha mantıklı bir karar. Petrol fiyatlarındaki düşüşlere dikkat çektim, dolar endeksindeki düşüşlere dikkat çektim. Petrol ve dolar endeksindeki düşüşler önümüzdeki haftalarda çok sık konuşulacak. Petrol fiyatlarındaki düşüşler pompa fiyatlarına yansıyacak. İndirim haberlerini görmüş olacağız. İçeride dolar TL, altının ve gümüşün gram fiyatıyla alakasız olacaktır bu.
Dolar kuru 18.29-18.31 lira. Ekranlardaki fiyatlar yok. Euro/TL 18.32-18.37 aralığında. Euro/dolar paritesi 1 seviyesinden haftayı tamamlıyor. Altının ons fiyatında 1708-1729 dolar aralığını gördük. Aşağı yönlü trend kırılmadı. Psikolojik direnç 1728 dolar seviyesi. Bunun üzerinde 4 saatlik kapanışla 1740 doları kendine hedef olarak belirleyebilir. 1709 dolar üzerindeki görünümün pozitif devam edebilir ama yatay bir seyir var. Gram altın 1003 lira seviyesinde. Gram altın TL 1015-1018 aralığında. Bu haftayı da 1000 lira altından kapatamayan gram altın var. ''Hani''ciler gördü ama. Dünyadan bihaber yaşıyorlar. Gümüş tarafında pozitif görünüm devam etti. Gram fiyatı 11 lira seviyesinde. 12 lira seviyesine kadar bir direnç var. 12 lirada kendine yeniden bir yön belirleyecek. Buradan tekrar bir hızlı toparlanma mı olacak, muhtemelen 11 lira seviyesinin altına sarkmasına çok ihtimal vermiyorum. Ne kadar kalıcı olacak hep beraber görmüş olacağız."