Tokat'ta gerçekleşen deprem çevre illerde de hissedildi ve uzmanlar bu olay sonrasında hemen harekete geçti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin merkez üssünün Tokat'ın Sulusaray ilçesinde olduğunu ve 7 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirtti.
Saat 23.20’de meydana gelen deprem çevre illerde de hissedildi ve vatandaşlar dışarı çıkarak bekledi. Tokat Valisi Abdullah Köklü, geçmiş olsun dileklerini ileterek, şu ana kadar olumsuz bir durum tespit edilmediğini ve AFAD, itfaiye, emniyet, jandarma ve diğer kurumların sahada araştırmalarına devam ettiğini bildirdi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDEN KÜÇÜK DEPREM ÜRETEBİLİR
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Tokat depremine Tokat-Çorum ve Adana-Mersin bölgelerine dikkat çekerek yorum yaptı.
Bektaş, "Yıkıcı olmayan, ancak 7’den küçük deprem üretebilecek levha içi bir fay tarafından üretilmiştir. Bir süredir devam eden Tokat-Çorum ve Adana-Mersin orta büyüklükteki levha içi depremleri, Doğu Anadolu Fayının M 7,8 depremi sonucudur" dedi.
Ayrıca Bektaş, bir diğer paylaşımında, "M4 Mersin Depremi - Sol yönlü Doğu Anadolu Fay Sistemine bağlı 7,8 ve 7,5 Maraş deprem çifti, Kuzey Anadolu Fay Sistemini de çalıştırarak karşılıklı olarak Malatya-Adana-Mersin ve Amasya-Çorum-Tokat levha içi depremlerine neden oluyor. Levha içi faylar 7’den küçük deprem üretebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.