Beslenmenin, hayatın her döneminde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Yıldırım, “Ramazan ayı öğün sıklığı, öğün saatleri, yenen besinlerin çeşitliliği, uzun süre susuz kalma ve hareket miktarında azalma gibi birçok değişikliği beraberinde getirmektedir” dedi.
“SAHUR ÖĞÜNÜNDE HAFİF AMA UZUN SÜRE TOK TUTAN BESİNLER SEÇMELİSİNİZ”
Sabah kahvaltısı yerine geçecek olan sahur öğününde hafif ama uzun süre tok tutan besinler seçmelisiniz. Sahur öğününe bir-iki adet hurma yiyerek ve tarçınlı su içerek başlamak kan şekerini dengeleyecektir. Yumurta (haşlama, omlet veya lor peynirli yumurta vb.) ve peynir sahur için önemli protein kaynaklarıdır. Beraberinde mevsim yeşillikleri ve taze meyve tüketmek, posalı besin alımını artırıp tokluk hissinizi de destekleyecektir. Hem bağırsakların düzenli çalışması hem de tokluğu artırmak için söğüş, salata ve yoğurtlara çörekotu ekleyebilirsiniz. Sahur öğününü yapamıyorsanız yatmadan önce bir bardak süt veya ayran ile birlikte hurma, ceviz veya badem tüketebilirsiniz. Günde en az iki litre su içmelisiniz. Ihlamur veya açık siyah çay içebilirsiniz. Papatya veya melisa çayı da bu dönemde uykuyu kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.
“İFTARDA AŞIRI YEMEK TÜKETMEKTEN KAÇININ”
İftar öğününün de en az sahur kadar önemli olduğunu söyleyen Dyt. Yıldırım, “Orucunuzu bir adet hurma ve su ile açmak, ardından çorba ve salata tüketerek ana yemeğe geçmek doğru bir tercih olacaktır. İftar öğününde uzun süren açlık sonrası aşırı yemek tüketmek ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösteriniz. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“YARIM SAATLİK YÜRÜYÜŞLER YAPIN”
“İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak besinleri sindirmenizi kolaylaştıracaktır diyen uzman isim, Ramazan ayında, sindirim sisteminizi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz. Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, çoklu ilaç kullanımı olan hastalar veya gebeler ve emziren anneler mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalı ve beslenme uzmanından destek almalıdır” ifadelerini kullandı. (İHA)