Son yıllarda popülerliği artan bitki çayları, sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir. Ancak doğru kullanılmadığında zararlı olabileceğini belirten diyetisyenler, hangi bitki çayının neye iyi geldiğini açıkladı.
BİTKİ ÇAYLARININ DOĞRU KULLANIMI ÖNEMLİ:
Bitki çaylarının taze otlardan demlenmesi, hijyenik ortamlarda muhafaza edilmesi ve demlendikten en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu çayların bilinen ve güvenilir aktarlardan alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca günde 2 fincandan fazla tüketilmemeleri önemli.
FAYDALI BİTKİ ÇAYLARI VE ETKİLERİ:
Biberiye Çayı: Vücudu toksinlerden arındırır, ödem söktürür, bağırsak sağlığını korur ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Melisa Çayı: Anksiyeteyi hafifletir, uykuyu teşvik eder ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki gösterebilir.
Tarçın Çayı: Kan şekerini düşürmede etkilidir ve 40 gün içinde kan şekeri seviyesinde %5-15 oranında düşüş sağlayabilir.
Mate Çayı: Bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybına yardımcı olabilir.
Kuşburnu Çayı: C vitamini içeriği yüksektir, ödem atıcı etkiye sahiptir ve sindirimi kolaylaştırır.
Rezene Çayı: Sindirime yardımcıdır, hamilelerde aşermeyi azaltabilir, emziklilerde sütü artırabilir ve diş eti enfeksiyonunu gidermeye yardımcı olabilir.
Yeşil Çay: Metabolizmayı destekler, kan şekeri seviyesindeki hızlı artışları önler ve performansı artırabilir.
BİTKİ ÇAYI TÜKETİRKEN DİKKAT
Bitki çaylarının fazla tüketilmesinin çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini belirten uzmanlar, herhangi bir duyarlılık durumunda tüketim öncesinde bir uzmana danışılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca sağlıksız koşullarda saklanan bitkilerden yapılan çayların faydadan çok zarar verebileceğini hatırlattı.