Uzmanı uyardı! Bu hastalık çok sinsi ilerliyor

Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve sağlık açısından ciddi riskler taşıyan bir hastalık olduğunu vurguladı.

Mehtap Bozkurt, "Kemik erimesi, sinsi bir şekilde ilerler ve erken dönemde belirgin klinik bulgular göstermez. Genellikle küçük travmalar sonrası meydana gelen kırıklarla fark edilir" dedi.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olan Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, halk arasında yaygın olarak bilinen kemik erimesi hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bozkurt, kemik erimesinin kemiğin yapısındaki değişiklikler nedeniyle kırılganlığın artması durumu olduğunu belirterek, özellikle menopoz sonrası kadınlarda sıkça görülen "postmenopozal tipiyle" karşılaştıklarını söyledi.

"BELİRTİLERİ SİNSİ BAŞLAR"

Kemik erimesinin, kişinin yaşam kalitesini düşüren ve sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı: "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde belirgin klinik bulgular göstermez. Genellikle küçük travmalar sonrası kırıkların oluşmasıyla fark edilir. Bu kırıklar genellikle omurga, kaburga, kalça ve el bileğinde meydana gelir. Omurga kemiklerindeki küçük kırıkların neden olduğu çökmeler sonucu boyda kısalma ve sırtta kamburluk gibi belirgin değişiklikler ortaya çıkabilir."

"KIRIKLARIN ÖNLENMESİ ÖNEMLİ"

Ani başlayan şiddetli sırt ağrısının ve özellikle gece ağrısının kemik erimesine bağlı kemik kırıkları açısından uyarıcı bir işaret olduğunu belirten Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Özellikle kalça kırıkları, komplikasyon riskinin yüksek olması nedeniyle önemlidir. Yaşlı hastalarda kemik kaynamasının sorunlu olması nedeniyle yatağa bağımlılık riski artar. Bu nedenle, kemik kırıklarının önlenmesi için menopoz öncesi dönemde kemik erimesini önleyici tedavilere başlanması önemlidir" dedi.

"KALSİYUM VE D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ETKİLİ"

Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, yapılan çalışmaların kalsiyum ve D vitamini takviyesinin osteoporoza bağlı kırıkların tedavisinde ve önlenmesinde etkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

"MENOPOZ SONRASI KEMİK ERİMESİ"

Menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesinin temel sebebinin östrojen hormonunun azalması olduğunu söyleyen Bozkurt, "Östrojen eksikliği, kemik yapım ve yıkım dengesinde değişikliklere yol açarak kemik yapısında bozulmalara neden olur. Kemik erimesi tanısı, dansitometri adı verilen bir yöntemle kemik yoğunluğunun ölçülmesi ile konulur. Menopoza giren kadınların kemik sağlığı için düzenli olarak kan tahlilleri ve kemik ölçümleri yaptırmaları önemlidir" şeklinde konuştu.

"BESLENME VE EGZERSİZ ÖNEMLİ"

Kemik erimesinden korunmak için beslenme ve egzersizin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesinin, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler gibi minerallerden zengin diyetlerin benimsenmesinin önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, günlük egzersizlerin planlanmasının ve D vitamini seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesinin de kemik sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Sağlık Haberleri