Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC) çalışmalarına göre, kanser vakalarının artış göstermesi endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Yamaç, erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yaparak, güvenilir hastanelerde kapsamlı taramaların erken teşhis ve tedavi için önemli olduğunu ifade etti.
Güven Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yamaç, her bireyin sağlık örgütleri tarafından önerilen tarama programlarına düzenli olarak katılması gerektiğini vurguladı. Kanserin, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesiyle meydana geldiğini belirten Yamaç, erken teşhisin bu sürecin başladığı noktada hastalığın tespit edilmesini sağladığını ve hastalığın yayılmadan tedavi edilebileceğini söyledi. Bireylerin bedenlerinde fark ettikleri herhangi bir değişikliği veya şikayeti zaman kaybetmeden doktorlarıyla paylaşmalarının önemli olduğunu belirtti.
Ayrıca, kadınların 40 yaşından itibaren meme kontrolleri ve jinekolojik muayenelerini, erkeklerin ise 50 yaşından itibaren prostat kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Yamaç, özellikle ailesinde mide bağırsak sistem tümörü öyküsü bulunan bireylerin 50 yaşından sonra gastroenteroloji uzmanlarına danışmalarını önerdi. Erken teşhisin hayat kurtardığını tekrarlayarak, güvenilir hastanelerde yapılan kapsamlı taramaların erken teşhis ve tedavi için önemini vurguladı.
Yakalanmamak için alınması gereken önlemlere de değinen Prof. Dr. Yamaç, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının önemini vurguladı. Kanserin birçok faktörden kaynaklanabileceğini belirten Yamaç, bunlar arasında kilo fazlalığı, yaş, genetik faktörler, alkol ve tütün kullanımı, hormonlar, bağışıklık sisteminin zayıflığı, stres ve çevresel kirliliğin olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yamaç, önlem alınmazsa gelecekte kanser vakalarında büyük bir artış yaşanabileceğine dikkat çekti.