Uzmanı uyardı! Sıcaklarda nem sağlığı olumsuz etkiliyor

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Ertan Değirmencioğlu, yaz aylarındaki yüksek nem oranlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Değirmencioğlu, "Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bazı bölgelerde nem oranının artması, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Sıcaklık ve nem artışı, vücut ısısının yükselmesine ve metabolizmanın bu duruma uyum sağlamaya çalışmasına neden olur. Normalde terleme yoluyla vücut ısısı dengelenir" dedi.

Değirmencioğlu, aşırı sıcaklarda terlemenin tek başına vücut ısısını dengelemekte yetersiz kalabileceğini vurgulayarak, "Aşırı sıcaklarda sadece terleme ile vücut ısısını dengede tutmak mümkün olmaz. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan bireylerde terleme mekanizması her zaman etkili çalışmayabilir. Ortamdaki yüksek nem oranı da terlemeyi yetersiz kılabilir.

Aşırı kilo, hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalıkları, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü gibi bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdir. Bu durumlar, vücut ısısının yükselmesine ve beyin ile diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Su alımı hayati önem taşırken, su dışında alınan sıvılarda kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Kafein, alkol ve aşırı şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açabileceği unutulmamalı" dedi.

Sağlık Haberleri