Kırıkkanat'a göre, sınav kaygısı, belirli bir düzeyde motivasyonu artırabilir; ancak aşırı kaygı, çeşitli sorunlara yol açar.
Kırıkkanat, sınav öncesi atılacak adımları da açıklarken, çalışma motivasyonunu artırmak için uyku ve yemek düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ve spor gibi bedensel aktivitelerin önemli olduğunu vurguladı.
Sınav esnasında yaşanan kaygıya karşı da çeşitli stratejiler öneren Kırıkkanat, kendiyle olumlu bir içsel diyalog kurmanın ve sakinleşmek için birkaç dakika ayırmak gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.
Sınav sonrası sürecin de önemli olduğunu belirten Kırıkkanat, öğrencilere hatalarını analiz etme ve gelecek çalışma planını buna göre yapma önerisinde bulundu.
Ayrıca, ebeveynlere de önemli görevler düştüğünü vurgulayan Kırıkkanat, sınavın bir yaşam olayı olduğunu ve aşırı stres oluşturmamaları gerektiğini ifade etti. Ebeveynlerin çocuklarına sürekli destek olmaları ve başarının sadece sınav sonuçlarına bağlı olmadığını göstermeleri önemli olduğunu belirtti.
Son olarak, sınav kaygısı yaşayan gençlerin bir uzmana başvurmaları gereken durumları da sıralayan Kırıkkanat, günlük hayatlarında işlevsellik kaybı, dikkat dağınıklığı, bedensel belirtilerde artış gibi durumların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.