Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Üstündağ, su içmenin önemine değinerek, vücudun su ihtiyacının mevsimlere göre değiştiğini vurguladı.
Sıcaklık, terleme ve buharlaşmanın su ihtiyacını belirleyen faktörler olduğunu belirten Prof. Dr. Üstündağ, hastalardan bir günlük idrar miktarını 2 litre olacak şekilde toplayarak muayeneye gelmelerini istediklerini hatırlattı.
"ERKEKLER GÜNDE 2,5 LİTRE KADINLAR İSE 2 LİTRE SU TÜKETMELİ"
Prof. Dr. Üstündağ, erkeklerin günde 2,5 litre, kadınların ise 2 litre civarında su tüketmelerinin yeterli olduğunu belirtti. "Bu değerlendirme sadece suyu değil, tüm içecekleri kapsar. Ancak içeceklerin içeriğindeki çözeltik miktarı önemlidir. Örneğin, meyve suyundan alınan sıvı, su kadar değerli değildir. Suyun içindeki ek maddeler arttıkça, sıvı eksikliğini giderme kabiliyeti azalır" dedi.
"KAHVE SIVI KAYBINA NEDEN OLABİLİR"
Kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olabileceğini ifade eden Üstündağ, "Kahve içmeden önce ve sonra su tüketmek, kahvenin bu etkisini azaltabilir. Vücudun susuz kalmasını engelleyebilir. Kafein miktarına dikkat edilmelidir; sağlıklı bireylerde günlük 300 miligramın aşılmaması tavsiye edilir. Yaşlılar ve hipertansiyonu olanlar için daha dikkatli olunmalıdır. Sıvı eksikliğini kahve ile gidermek doğru bir yaklaşım değildir" ifadelerini kullandı.
ÇAY İÇMENİN BAZI SAKINCALARI
Çay içmenin de bazı sakıncaları olduğunu belirten Prof. Dr. Üstündağ, "Çayın içindeki maddeler bronşları genişletir ve idrar akışını artırır. Sıcak çay, yemek borusu lezyonlarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Çayın metal çubukla karıştırılması, sıcaklığını düşürerek bu riskleri azaltır. Koyu çay, tanin içeriği nedeniyle demir emilimini engelleyebilir ve demir eksikliği anemisine yol açabilir. Açık, limonlu ve şekersiz çay daha sağlıklı bir alternatiftir" dedi.
Hastaların bireysel su programlarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Üstündağ, "Hastanın durumu dikkate alınarak bir su programı oluşturulmalı. Böbrek hastalığının ilerleyen safhalarında su eksikliği veya fazlalığı, insan yaşamını tehlikeye sokabilir" diye ekledi.