Modern zamanların salgını haline gelen unutkanlık, her yaştan insanı etkileyebiliyor. Ancak, günlük yaşamda uygulayabileceğimiz bazı yöntemlerle hem daha az unutkan olabilir hem de beynimizi genç tutabiliriz" diyerek unutkanlığa karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
Günlük yaşamda unutkanlıktan şikayetçi olanlar genellikle isimleri, telefon numaralarını, randevuları, yapılacak işleri, alışveriş listelerini unutmak ve sakladıkları eşyaları bulamamak gibi sorunlarla karşılaşıyor. Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülten Özdemir, yaşlanmayla birlikte beyin hücrelerinde kayıpların fizyolojik bir süreç olarak gözlendiğini, ancak günümüzde unutkanlık sorununun gençleri de etkilediğini belirtti. Özdemir, "Unutkanlık, günümüzde her yaş grubunda ortak bir sorun haline geldi. Günlük hayatın yoğun stresi, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, unutkanlığın artmasına neden olan başlıca etkenler arasında. Unutkanlık mutlaka ciddiye alınmalı ve bir doktora danışılmalı. Unutkanlık, kişinin ve çevresindekilerin günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında, bir sorun var demektir. Özellikle yaşlılarda unutkanlık doğal bir sonuç olarak görülmemeli ve tüm unutkanlıklar mutlaka değerlendirilmelidir. Unutkanlığın hastalık boyutunda olup olmadığını belirlemek için gerekli testleri yaparak bir uzman doktor karar vermeli" diye konuştu.
YAŞA GÖRE NEDENLER DEĞİŞEBİLİR
Uzm. Dr. Gülten Özdemir, unutkanlığın nedenlerinin yaş gruplarına göre değişiklik gösterdiğini şu sözlerle aktardı:
"Genç yaş grubunda daha çok konsantrasyon eksikliği, iş yükü, psikolojik ve fiziksel stres etken olabiliyor. Bunun dışında kansızlık, bazı vitamin eksiklikleri (B12, tiroit gibi), bazı hormonal düzensizlikler unutkanlığa yol açabiliyor. İleri yaşlarda ise daha çok beyin hücrelerinin harabiyeti ile seyreden hastalıklar, beyin damar hastalıkları, vitamin eksiklikleri ve hormonal yetersizlikler unutkanlığa neden olabiliyor."