Uzmanlar kanıtladı: İşte kadın ve erkek beyni arasındaki farklar!
Yeni bir araştırma, neredeyse "erkekler Mars'tan, kadınlar Venüs'ten" sözünü doğrular nitelikte. Bilim insanları, cinsiyetin davranışları, beyin fonksiyonlarını ve psikiyatrik sorunların ortaya çıkışını belirleyen önemli bir faktör olduğunu kanıtladı.
111
Kadın ve erkek arasındaki farklar sık sık gündeme getirilse de son araştırma bu durumu bilimsel olarak da doğruladı. Araştırmacılar, cinsiyeti insan beynindeki somut farklılıklarla ilişkilendirmek için uzun süredir çaba sarf ediyorlardı. Pek çok araştırma, beyin organizasyonunun erkekler ve kadınlar arasında nasıl farklılaştığını göstermede başarısız oldu; ancak yeni çalışma, bu tezi nihayet kanıtlamayı başardı.
211
Yeni çalışmaya göre; kadınlar ve erkekler üzerinde yapılan beyin taramaları, hayal kurma, hafıza ve karar vermeyle ilgili bölgelerde farklılıklar olduğunu gösteriyor.
311
YAPAY ZEKÂYI MODELİ KULLANDILAR
Stanford Medicine araştırmacıları, yaptıkları çalışmada insan beyni aktivitesinin MRI taramalarıyla bir erkekten mi yoksa bir kadından mı geldiğini belirlemede yüzde 90'dan fazla başarı oranıyla yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdiklerini duyurdu.
411
Araştırmacılar, bulguların insan beyninde güvenilir cinsiyet farklılıklarının varlığına ilişkin uzun süredir devam eden tartışmaya katkı sağladığını belirtti.
511
Psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü ve Stanford'un yöneticisi Vinod Menon, "Bu çalışmanın temel motivasyonlarından biri, cinsiyetin insan beyni gelişiminde, yaşlanmada ve psikiyatrik ve nörolojik bozuklukların ortaya çıkmasında çok önemli bir rol oynaması. Sağlıklı yetişkin beynindeki tutarlı ve tekrarlanabilir cinsiyet farklılıklarını belirlemek, psikiyatrik ve nörolojik bozukluklardaki cinsiyete özgü hassasiyetlerin daha derin anlaşılmasına yönelik kritik bir adım" dedi.
611
FARKLILIK GÖSTEREN ÜÇ ALAN...
Cinsiyete özgü beyin farklılıklarını araştırmak için Menon ve ekibi, beyin taramalarını erkek veya kadın olarak sınıflandırmayı öğrenebilecek derin bir sinir ağı modeli geliştirdi. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramalarını yapay zekâya göstererek ve taramanın bir erkek mi yoksa bir kadın beynine mi ait olduğunu belirterek çalışmaya başladılar.
711
Bu süreçte, beyin bölgelerinin cinsiyete bağlı olarak nasıl farklılık gösterdiği anlaşıldı.
811
Yapay zekâ modeli, yaklaşık 1.500 beyin taramasıyla eğitildi ve beyin sahibinin cinsiyetini yüzde 90'dan yüksek bir oranla başarılı bir şekilde tahmin etti. Bu beyin taramaları ABD ve Avrupa'daki kadın ve erkeklerden elde edildi; bu da yapay zekânın dil ve kültür gibi farklılıkları olsa bile cinsiyete göre ayırım yapabildiğini gösterdi.
911
KARAR VERME, HAYAL KURMA VE HAFIZA
Yapay zekânın odaklandığı üç ana alan belirlendi. Araştırmada kadın ve erkek beyni arasındaki farklılıkların çoğu varsayılan mod ağında, striatumda ve limbik ağda gözlemleniyor. Bu alanlar, hayal kurma, geçmişi hatırlama, geleceği planlama, karar verme ve koku alma gibi çeşitli süreçlerde önemli rol oynarlar.
1011
Varsayılan mod ağı, kişi hayal kurduğunda veya anılarını hatırladığında aktiftir. Striatum, planlama, karar verme ve motivasyon için kritiktir. Limbik ağ ise duyguları, uzun süreli hafızayı ve koku alma gibi bir dizi beyin fonksiyonunu destekler.
1111
Araştırmacılar, bu çalışmanın erkekleri ve kadınları farklı şekillerde etkileyen beyin koşullarını anlamak konusunda aydınlatıcı olabileceğini düşünmektedirler. Örneğin, otizm ve Parkinson hastalığı erkeklerde daha sık görülürken, multipl skleroz ve depresyon kadınlarda daha sık gözlemlenir.