Uzmanlar uyardı! Bu ilaçlar ciddi organ hasarlarına yol açıyor

Gastroenteroloji uzmanı, mide koruyucu ilaçların uzun süre kullanımı sonucunda organ hasarlarına neden olabileceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Mide koruyucu ilaçların (proton pompa inhibitörleri), uzun süreli kullanımının organ hasarına yol açabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Yusuf Serdar Sakin, bu ilaçların uzun süreli kullanımının kesin bir endikasyon olmadıkça önerilmediğini vurguladı.

Gastroözofageal reflü gibi kronik rahatsızlıklarda öncelikle yaşam tarzı değişikliklerinin denenmesi gerektiğini belirten Sakin, ilaç kullanımının ise doktor değerlendirmesi sonucunda düşük dozlarda ve kısa süreli olması gerektiğini ifade etti.

"MİDE KORUYUCU İLAÇLAR, TEDAVİDE GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİP"

Sakin, mide koruyucu ilaçların tedavide geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirterek, "Bu ilaçlar, midede asit üretimini baskılayarak gastroözofageal reflü hastalığı, gastrit, özofajit, Barrett hastalığı, peptik ülser hastalığı, kronik nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlara bağlı ülser tedavisi ve Helikobakter pylori eradikasyonu tedavisinde kullanılıyor.

KISA SÜRELİ KULLANIMDA YAN ETKİLER GÖRÜLÜYOR

Mide koruyucu ilaçların kısa süreli kullanımının yan etkilere neden olabileceğini belirten Sakin, "Günümüzde kullanılan mide koruyucu ilaçlar, kısa dönemde baş ağrısı, kabızlık, ishal, bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden oluyor.

UZUN VADELİ KULLANIMDA İÇ ORGANLARDA CİDDİ HASARLARA YOL AÇAR

Uzman isim uzun süreli olarak kullanılan mide koruyucu ilaçların çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Bu sorunlar arasında böbrek hastalıkları (akut veya kronik böbrek hasarı, akut interstisyel nefrit), kardiyovasküler hastalıklar (kalp krizi, inme), karaciğer hastalığı (karaciğer kanseri), kemik kırıkları, enfeksiyon riskinde artış (C. difficile enfeksiyonu, toplum kaynaklı pnömoni, Covid-19), besin eksiklikleri (magnezyum, kalsiyum, B12 vitamini eksikliği), demans ve mide kanseri riskinin artması bulunuyor.

Sakin, kronik ilaç kullanımı gerektiren durumlarda diğer tedavi yöntemlerine geçilmesini önerdi. Bu yöntemler arasında H2 reseptör blokerleri gibi asit baskılayıcı tedavilerin kullanımı, tetikleyici yiyeceklerden kaçınılması, sigara ve tütün ürünlerinin bırakılması, kilo verme teşvik edilmesi, yatak başının yükseltilmesi ve mide koruyucu ilaçların kesilmesi veya en düşük dozda kullanılması bulunuyor.

İlgili Haberler

Yemeklere avuç avuç koyuyoruz! Ömrümüzden ömür götürüp organları çürütüyor
Böyle hikaye Müge Anlı’da yok! Zincirleme aşk davasında rekor tazminat
Belediye evimi yaptırsın dedi üzerine benzin döküp kendini yakmak istedi

Sağlık Haberleri