Uzmanlar uyardı derideki hastalıklardan bulaşıyor! 48 saat içinde öldürüyor

Japonya'da, "et yiyen" bakteri olarak bilinen ve "potansiyel ölümcül" olarak kabul edilen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakalarının rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılının Haziran ayı başı itibarıyla ülkede 977 STSS vakası tespit edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 941 vaka kaydedilmişti, bu da 1999 yılından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını gösteriyor.

BOĞAZ AĞRISIYLA BAŞLIYOR

Streptokok pyogenes bakterisinin neden olduğu hastalık genellikle boğaz ağrısı ile başlıyor, ilerleyen aşamalarda uzuv nekrozu ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor. Enfeksiyon vakalarının özellikle Tokyo merkezli Kanto bölgesinde arttığı ve daha öldürücü ve bulaşıcı türlerin neden olduğu belirtiliyor.

2023 baharından bu yana Kovid-19 tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte vaka sayısında artış gözlendiği ve bu durumun endişe yarattığı ifade edildi. Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmenin önemine vurgu yaptı.

48 SAAT İÇİNDE ÖLDÜRÜYOR

Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi'nden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, özellikle ayak yaralarının streptokokal enfeksiyonlara karşı hassas olduğunu belirtti. Küçük yaralar, kabarcıklar ve ayak mantarlarının bakterinin giriş noktaları olabileceğini söyleyen Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapıldıktan sonra 48 saat içinde ölümün gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Yüksek ateş ve hızla şişen yaraların tehlikeli işaretler olduğunu belirterek, bu durumlarda acilen tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguladı.

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu da mayıs ayında yaptığı açıklamada, bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması gerektiğini ifade etmişti.

Genellikle 30 yaş civarındaki kişilerde görülen "et yiyen" bakterinin yol açtığı STSS, ölümcül potansiyele sahip bir hastalık olarak tanımlanıyor.

İlgili Haberler

Seyahatler risk taşıyor! Uzmanlar uyardı ateşli hastalığa neden oluyor
Bakan Koca duyurdu! Bayramdan sonra başlayacak... Hastanelerde yeni dönem
Sivas’ta kabus geri döndü! Ölü sayısı 3’e yükseldi

Sağlık Haberleri