Yemeklerin yanında tüketilen ve metabolizmanın çalışmasında faydalı olduğu uzmanlar tarafından belirtilen turşu, kontrollü yenmesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Yapıldığı yiyeceğe göre faydası artan turşunun tüketilmesindeki püf noktalara değinen Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, önemli bilgiler verdi.
“TURŞUNUN EVDE YAPILANI MAKBUL”
Hazır turşuların yerine evde yapılan turşuların daha makbul olduğunu dile getiren Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Cemre Balkan, “Önemli bir probiyotik olan turşu özellikle kışın en çok tükettiğimiz fermente yiyeceklerden biri. Ancak kontrollü tüketilmesi gereken turşunun da evde yapılanı makbul. Turşunun ilk faydası aslında yapıldığı yiyeceklerden gelir. Lahana, pancar, biber antioksidan özellikleri sayesinde kansere karşı koruyucu sebzelerdir. Bu besinleri normal haliyle tüketemeyenler turşusu yapıldığında daha rahat yiyebilir ve antioksidan özelliklerinden faydalanabilir. Turşu da dahil olmak üzere fermente gıdalar, bağırsak mikrobiyotasına sağlık açısından faydalar sağlayabilecek canlı mikroorganizmaların varlığı nedeniyle potansiyel probiyotik etkileriyle tanınmaktadır. Fermente olan bu yiyecek içerdiği laktik asit bakterileri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özellik gösterir. Bağırsak florasının iyi olması sağlıklı olmanın temelinde yatan etmenlerden biridir” dedi.
Uzmanlar uyardı, turşunun evde yapılanı makbul
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Cemre Balkan, kışın oldukça fazla ilgi gören turşunun evde yapılanının tüketilmesinin makbul olduğunu söyledi.