3 ay önce 180 TL olan kıyma fiyatları, 260’a yükseldi. Ete gelen zammın ardından lahmacuna zam geldi. Bazı ilçelerde 100 TL’den satılan lahmacun bazı ilçelerde ise 20 TL’ye satıldı. Uzmanlar fiyatı düşük hileli lahmacuna karşı uyardı. Lahmacunu sakın bu fiyattan yemeyin!
“ET TADI VEREN TUZLARLA KAMUFLE EDİLİYOR”
Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, 40 liranın altında satılan lahmacunun hileli olduğunu ileri sürerek, "Yaptığımız çalışmalarda, aldığımız numunelerde, lahmacunun her türlü hileye açık olduğunu gördük. Soya fasulyesinden bitkisel proteinlere, kamufle edilmiş et tadı veren tuzlara, sakatat ürünlerinden tavuk ürünlerine, her şeyin katılabildiğini görebiliyorsunuz" dedi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ise fiyat farkının hem kaliteden hem de restoranın bulunduğu lokasyondan kaynaklı olduğunu belirtti.
BAŞAKŞEHİR''DE 85, ESENYURT''TA 20 LİRA
Et fiyatlarında yüzde 50''ye varan artış, et ürünlerinden lahmacunun fiyatının da artmasına neden oluyor. Ancak lahmacunda her ilçeye hatta semte göre değişen fiyatların nedenleri tartışılıyor. Esenyurt''ta 20 liradan satılan lahmacunun fiyatı Başakşehir''de 85 lirayı buluyor. Lahmacunun fiyatı Güngören''de 30, Bağcılar''da 35, Fatih Sultanahmet''te aynı sokakta bulunan bir restoranda 50, diğerinde ise 30 lira.
“40 LİRANIN ALTINDAKİ LAHMACUNUN İÇERİSİNDE ET YOK”
Esnaf değişken fiyatlarla ilgili "Kira ve giderlerden kaynaklanıyor" açıklaması yaparken, uzmanlar lahmacunlarda kullanılan malzemeye işaret ediyor. GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, 40 liranın altında satılan lahmacunun içerisinde et olmadığını ifade etti. Lahmacunun hileye çok açık olduğunu belirten Orhan, laboratuvarda inceledikleri lahmacunların içerisinde et yerine soya fasulyesi, bitkisel proteinler, kamufle edilmiş et tadı içeren tuzlar, sakatat ürünleri, tavuk ürünleri görüldüğünü açıkladı.
“LAHMACUN HER TÜRLÜ HİLEYE AÇIK”
Orhan, lahmacunun her türlü hileye açık olduğunu ifade ederek, "Daha önce İstanbul''da yaptığımız çalışmalarda aldığımız numunelerde bu durumu görmüştük. Lahmacun her türlü hileye açık. İçerisinde soya fasulyesinden bitkisel proteinlere, kamufle edilmiş et tadı verilen tuzlara, sakatat, tavuk ürünlerinden, havucuna varana kadar her şeyin katılabildiğini görebiliyorsunuz. Lahmacunumuza dokundurtmamak lazım. Vatandaşlarımız şüphelendiğinde ilçe tarım müdürlüklerini arayıp bilgi verebilirler. Lahmacunda hile yaptığınızda kamufle edebilecek çok iyi baharatlar var. Çok lezzetli dediğiniz lahmacunu analize gönderdiğimizde içinde hayvansal proteinin sıfır olduğunu gördük" diye konuştu.
“ET FİYATI 300 LİRAYA DA VAR, 200 LİRAYA DA VAR”
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ise, aradaki fiyat farkının hem kaliteden hem de semt değişikliğinden olabileceğini dile getirerek, "Lahmacun fiyatları 100 liraya kadar da gidiyor, 20 liraya kadar da düşüyor. Burada kararı verecek olan müşteri. Güngören''deki dükkan kirası giderleri ile Nişantaşı''ndaki yerin kirası aynı değil. Kullandığı malzeme çok önemli. Et fiyatı 300 liraya da var, 200 liraya da var" dedi.
Başakşehir''e bağlı Bahçeşehir''de 85 liraya lahmacun yiyen Selin Uzun, "Sadece bir yerde lahmacun yiyorum, her yere güvenmiyorum. Fiyat aralığı da önemli. 85 lira pahalı ama temiz olduğuna inandığım için değdiğini düşünüyorum. 30 liralık lahmacunu tercih etmem" diye konuştu.
“TURİSTLİK BÖLGE OLDUĞU İÇİN FAZLA ÜCRET ALIYORLAR”
Fatih Sultanahmet''te ise karşı karşıya olan dükkanların da fiyatları farklı. Sultanahmet''te işletmede çalışan Erhan Pekken, "Sultanahmet''te esnafa 30 liraya satıyoruz. Lahmacunun fazla bir maliyeti yok, bizi bu şekilde kurtarıyor" diye konuşurken, karşısında bulunan işletmenin çalışanı Gökhan Demir, "Lahmacun 50 lira. Biz zam yapmıyoruz bazıları 150 liraya satıyor. Herkes aynı eti kullanıyor. Sadece turistlik bölge olduğu için fazla ücret alıyorlar. Biz turist menüsü değiliz. Lahmacun maliyeti ne kadar olabilir? Et fazla gidiyor deyip fazla para alıyorlar" dedi. (DHA)